StoryEditor

Kapustne po sezonie

18.12.2015., 10:13h
Susza, upały, masowy pojaw szkodników, zaburzenia w pobieraniu składników, niskiej jakości plon – to problemy w uprawie warzyw kapustnych w minionym sezonie. Mogą one pojawić się również w tym roku.

Na skutek silnego przesuszenia gleby, wiatr przenosił cząstki z jej wierzchniej warstwy na sąsiednie pola (głównie w letniej uprawie brokułów, których nie przykrywa się włókniną). Na niektórych plantacjach rośliny zostały wycięte przez ziarna piasku, a na innych zasypane.

Zbiory warzyw kapustnych na początku sierpnia były niewielkie. Na przykład z uprawy nienawadnianej wyniosły 3–5 ton różyczki z hektara i nie pokrywały kosztów produkcji. Rośliny nie wytrzymały tak dużego niedoboru wody. Róże były bardzo małe, słabej jakości i trudne do różyczkownia, przerośnięte liśćmi.

Problemem było także rozpoczęcie jesiennej produkcji…  Piotr Borczyński

Więcej w numerze 1/2016 WiOM, s. 44.

23. kwiecień 2024 15:04