Ważne informacje

Uprawa warzyw

Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Wszelkie działania marketingowe spowodowały olbrzymi wzrost popularności szpinaku. Dziś trudno znaleźć restaurację nie serwującą dań ze szpinakiem. Zbyt jest, ale posiać trudno. Opóźniona wiosna nie sprzyja wczesnym siewom.

Wczoraj – 26 marca – obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Szpinak jest bogatym źródłem błonnika, białka, karotenoidów. Zawiera witaminy: C, A, E, B6 oraz żelazo, potas i kwas foliowy. Wśród warzyw stanowi jedno z najlepszych źródeł wapnia. 

Wczesna uprawa szpinaku, z przeznaczeniem na zbiór wiosenny, do końca maja, pozwala na uprawę innych roślin w plonie głównym. Po szpinaku można uprawiać ogórki, pomidory, kapustę pekińską, zaś szpinak jako poplon może być uprawiany po wczesnych ziemniakach, cebuli z dymki, kapuście wczesnej, kalafiorach, marchwi wczesnej, grochu zielonym, fasoli szparagowej, itd. Nie należy uprawiać szpinaku po roślinach z tej samej rodziny (burak, szczaw), a także po sałacie, ze względu na wspólne choroby i szkodniki. Najlepszym stanowiskiem dla szpinaku są rośliny uprawiane na oborniku lub nawozach zielonych. 

Na krajowej liście odmian znajduje się 12 kreacji szpinaku: Asta, Atla, Freya, Fulla, Greta, Magni, Modi, Nanna, Orita, Saga – wszystkie mieszańcowe oraz ustalone Matador i Olbrzym Zimowy.

kw

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure