StoryEditor

Międzynarodowy Dzień Szpinaku

27.03.2018., 11:22h

Wszelkie działania marketingowe spowodowały olbrzymi wzrost popularności szpinaku. Dziś trudno znaleźć restaurację nie serwującą dań ze szpinakiem. Zbyt jest, ale posiać trudno. Opóźniona wiosna nie sprzyja wczesnym siewom.

Wczoraj – 26 marca – obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Szpinak jest bogatym źródłem błonnika, białka, karotenoidów. Zawiera witaminy: C, A, E, B6 oraz żelazo, potas i kwas foliowy. Wśród warzyw stanowi jedno z najlepszych źródeł wapnia. 

Wczesna uprawa szpinaku, z przeznaczeniem na zbiór wiosenny, do końca maja, pozwala na uprawę innych roślin w plonie głównym. Po szpinaku można uprawiać ogórki, pomidory, kapustę pekińską, zaś szpinak jako poplon może być uprawiany po wczesnych ziemniakach, cebuli z dymki, kapuście wczesnej, kalafiorach, marchwi wczesnej, grochu zielonym, fasoli szparagowej, itd. Nie należy uprawiać szpinaku po roślinach z tej samej rodziny (burak, szczaw), a także po sałacie, ze względu na wspólne choroby i szkodniki. Najlepszym stanowiskiem dla szpinaku są rośliny uprawiane na oborniku lub nawozach zielonych. 

Na krajowej liście odmian znajduje się 12 kreacji szpinaku: Asta, Atla, Freya, Fulla, Greta, Magni, Modi, Nanna, Orita, Saga – wszystkie mieszańcowe oraz ustalone Matador i Olbrzym Zimowy.

kw

26. kwiecień 2024 21:27