StoryEditor

Niszowy acz zyskowny wsad do rosołu

29.12.2016., 10:55h
Uprawa pora, selera i pietruszki ma w Polsce charakter niszowy, mimo zysków, jakie potrafi przynieść producentom. Rozproszenie miejsc produkcji osłabia pozycję plantatorów, ale sprzyja zapewnieniu ciągłości podaży w przypadku lokalnych anomalii pogodowych.

Kapusta, cebula, marchew, kalafior, burak ćwikłowy, pomidor i ogórek od lat odgrywają największą rolę w produkcji warzyw gruntowych zarówno w Polsce, jak i innych krajach UE. Niewiele uwagi poświęca się gatunkom, których skala produkcji, a tym samym wartość obrotów handlowych są mniejsze. Do grupy tej należą por, seler i pietruszka – warzywa doskonale znane w polskich domach, jednak w strukturze zbiorów warzyw gruntowych w naszym kraju zajmujące odległe miejsca. (...)

4200 ha selera

W latach 2013–2015 spośród omawianych gatunków największy udział w produkcji warzyw miała pietruszka – ok. 2,7%. Nieznacznie mniejszy – ok. 2,4% był udział selerów, a jedynie 2% stanowiła produkcja pora. W 2015 r. na kondycji polskiego ogrodnictwa zaważyła długotrwała susza, która doprowadziła do spadku wielkości i jakości zbiorów większości warzyw. 

Skutki suszy dotkliwie odczuli producenci selerów, którzy w 2015 r. zebrali ich łącznie 85,8 tys. ton, o prawie 25% mniej niż rok wcześniej. W tym samym czasie powierzchnia upraw skurczyła się jedynie o 134 ha i w 2015 r. osiągnęła 4,2 tys. ha.

Zbiory selerów najbardziej zmniejszyły się w województwach: małopolskim, mazowieckim i łódzkim. Województwa te wraz z wielkopolskim i kujawsko-pomorskim dominują w produkcji tego gatunku. 

W 2015 r. w woj. małopolskim selery uprawiano na 620 ha (o 76 ha mniej niż rok wcześniej). Jednocześnie zbiory w porównaniu z ubiegłorocznymi obniżyły się o 40% i wyniosły 12,2 tys. ton. W mazowieckim zbiory spadły z 12,7 do 8,3 tys. ton, lecz jednocześnie areał powiększył się z 482 do 518 ha. W woj. łódzkim zmniejszyła się zarówno powierzchnia upraw, do 408 ha, jak i zbiory do 9,7 tys. ton (spadek o 30%). W 2015 r. największy areał uprawy selera – 720 ha miało woj. wielkopolskie. (...) 

mgr inż. Łukasz Zaremba

Więcej przeczytasz w styczniowym numerze WiOM, str. 14-17

19. kwiecień 2024 12:56