Uprawa warzyw

Ogórki na wiosnę

Okolice Łęczycy znane są z uprawy warzyw wczesnych, głównie kapusty. Okazuje się, że w tym rejonie z powodzeniem uprawia się także ogórki w niskich tunelach foliowych.

Producentami, którzy się tym zajmują są Marzena i Mirosław Jaworscy z Łęki. Wspólnie od 30 lat prowadzą gospodarstwo. Przez ten czas uprawiali wiele gatunków, jednak od kilku lat zostali przy trzech – wczesnej kapuście głowiastej białej, ogórkach i papryce. – Taki dobór jest dostosowany do naszego harmonogramu pracy. Na więcej nie starczyłoby nam siły i czasu – 90% obowiązków wykonujemy we dwoje. Wcześnie zaczynamy produkcję kapusty – sami przygotowujemy jej rozsadę, pozostałych gatunków także. Potem kolejne prace zazwyczaj się zazębiają. Decyzja o ograniczeniu gatunków jest też spowodowana brakiem ludzi do pracy mówi pan Mirosław. – Do pomocy przy zbiorze ogórków przychodzi kilka osób, ale nie jest to stała grupa.

Nawożenie i smak

Państwo Jaworscy są znani z tego, że ich kapusty, ogórki czy papryka są wyjątkowo smaczne. – Mamy stałych klientów, np. na paprykę zamówienia składane są na kilka miesięcy wcześniej. Odbiorcy mówią, że innej nie kupują, bo czekają na naszą. To miłe – mówi pani Marzena.

Od ubiegłego sezonu gospodarze nawadniali uprawę wodą z własnego stawu. Okazało się, że na dnie zbiornika znajdują się znaczne ilości fosforu, który jest łatwo przyswajalny przez rośliny. Woda jest lepsza, a owoce smaczniejsze. – Czujemy to my oraz nasi klienci – wyjaśniają gospodarze. – Ogórków nie można przenawozić. To pogarsza smak i jakość. W nawożeniu kierujemy się własną zasadą – nie wydziwiać z nowościami i tam, gdzie to możliwe ciąć koszty – mówi pan Mirosław.

Uprawiane odmiany ogórków

Z odmian ogórków uprawiane są Barvina, Satina (Nunhems) oraz Absolut (Bejo). To odmiany partenokarpne, wczesne, grubobrodawkowe, nadające się do uprawy w tunelach oraz w otwartym gruncie. Ta ostatnia jest nowa, jeszcze testowana. – Ma bardzo dobrą zdrowotność. Jest bardzo plenna. Owoce są twarde, wyrównane, z ładnym połyskiem. Pokrój roślin jest otwarty, co ułatwia zbiór – zachwalają właściciele.

Jak to robią i gdzie sprzedają?

Czytaj cały artykuł w lutowym numerze miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie (WiOM)

Sprawdź naszą ofertę!

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody