StoryEditor

Ogórkowy dzień w Witkach

11.08.2016., 10:39h
Firma Rijk Zwaan Polska Sp. z o.o. w Stacji Doświadczalnej w Witkach k. Błonia w lipcu 2016 roku zorganizowała Dni Ogórka.

W gospodarstwie rolnicy mogli zapoznać się z osiągnięciami firmy, porozmawiać z przedstawicielami organizatora o technologii upraw oraz odpowiednim doborze odmian. Na spotkanie przybył również przedstawiciel niemieckiej firmy Fleischmann, która produkuje maszyny przeznaczone do uprawy ogórków. O proponowanych przez firmę maszynach można przeczytać w artykule „Precyzyjny wysiew”.
Odmiana Liszt RZ F1
Doświadczalną plantację i rosnące na niej odmiany zaprezentował Przemysław Opioła (Managing Director Poland).  Skupił się głównie na ogórkach partenokarpnych, a wśród nich na odmianie Liszt, która jest topową odmianą firmy Rijk Zwaan. Dostępna jest na rynku od około 2 lat, ale nadal prowadzone są z nią testy, w celu uzyskania maksymalnego plonu. Ogórek charakteryzuje się dobrym odsortem o równomiernym stosunku długości do grubości. Najbardziej pożądanym jest ogórek w klasie 1., tzn. o długości 6–9 cm. Owoc jest ciemno wybarwiony, co preferują odbiorcy na polskim rynku.
Na doświadczalnej plantacji w Witkach Liszt po czterech tygodniach zbioru nadal ma dużo zawiązków, co może przełożyć się na wysoki plon. Odmianę tę powinno się zbierać 3 razy w tygodniu. Taki system zbioru odciąża rośliny i pozwala na szybsze przyrosty owoców.
Zdaniem Przemysława Opioły, jeżeli rolnicy chcą myśleć o wysokich plonach i dobrej jakości, muszą przy tej odmianie zbierać często owoce. Rijk Zwaan szacuje, że plantacja z proponowaną przez nią technologią uprawy (redliny okryte folią z ułożoną pod nią linią do nawadniania i nawożenia, 3 nasiona w otwór, rozstaw międzyrzędzi 1,5 m, zbiory od początku lipca do połowy września) ma szansę dać 100 ton z ha.
Wcześniejsze technologie uprawy, zbiory ręczne, pozwalały na osiągnięcie plonów w granicach 20–25 ton z ha. Firmie Rijk Zwaan od kilku lat zależy na wypromowaniu technologii uprawy na czarnej folii (ponieważ korzeń ogórka potrzebuje ciepła), z nawożeniem kropelkowym, z przykryciem plantacji agrowłókniną. Odmiany partenokarpne powinno się trzymać pod osłoną praktycznie do pierwszych zbiorów. Odkrywanie następuje tylko w momentach przewidzianych na oprysk i potem na zbiór mechaniczny (za pomocą tzw. „samolotu”). Taka technologia uprawy odmiany Liszt pozwala uzyskiwać 100 ton z ha. Proponowane przez firmę odmiany partenokarpne mają tę zaletę, że nie potrzebują zapylenia, zawiązują równomiernie owoce, plonują znacznie obficiej niż odmiany zapylane. Uzyskanie 100 ton powinno nastąpić przez około 8 tygodni zbioru, pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej agrotechniki uprawy i zdrowotności roślin.
Odmiana Karaoke RZ F1
Odmiana uprawiana w Polsce ze znacznymi sukcesami wśród plantatorów. Bardzo odporna na choroby, dlatego wykorzystywana jest do bioprodukcji. Dzięki odporności nadaje się również do upraw ekologicznych. Odmiana o jaśniejszym kolorze, który wynika z cech charakterystycznych odmiany, a nie nawożenia.
Odmiana Puccini RZ F1
Odmiana dostępna na rynku od kilku lat. Ze względu na szybkie i mocne owocowanie w pierwszym okresie uprawy przeznaczana była do zbioru mechanicznego, kombajnowego. W polskich warunkach producenci wykorzystali ten walor wczesności do uzyskania dużego plonu i sprzedania ogórków na początku sezonu. Gwarantowało to wyższe ceny niż w okresie pełnego plonowania odmian późniejszych.
Odmiana Gershwin RZ F1
Odmiana grubobrodawkowa, poszukiwana przez odbiorców głównie ze względu na to, że dobrze nadaje się do kiszenia. Ogórek o równomiernym pokroju, dobrej proporcji pomiędzy grubością a długością, równym wybarwieniu.
Aktualnie firma testuje w warunkach polskich dwie odmiany, tj. Rossini RZ F1 (12–305) oraz Berlioz RZ F1 (12–308). Badania obejmują między innymi odporność roślin na choroby oraz plonowanie.
Ogórkowe snacki
Rijk Zwaan ma również w ofercie ogórki szklarniowe, a wśród nich w typie snack. Firma chce rozpropagować tę odmianę wśród dzieci i młodzieży jako zdrową przekąskę dostępną w sklepikach szkolnych. Dzięki niewielkim rozmiarom można praktycznie zjeść taki ogórek w dwóch kęsach . Owoce mają – w zależności od odmiany – ciemny, zielony, tradycyjny kolor skórki lub zupełnie jasny, wyglądający jak obrany. Ta druga odmiana charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem.
Przemysław Opioła podsumowując spotkanie powiedział, że najważniejsze elementy do uzyskania sukcesu przez rolnika w uprawie ogórków to: odpowiednia technologia uprawy, odpowiednie pole, dopiero na trzecim miejscu odmiana, a dalej ochrona.

20. kwiecień 2024 14:47