StoryEditor

„Pepper Caffe”

10.08.2016., 10:39h
To Dzień Otwarty Papryki firmy Monsanto, który odbył się 6 sierpnia w gospodarstwie Moniki i Kazimierza Małków (Grabowska Wola koło Potworowa). Współorganizatorami spotkania były firmy Timac Agro, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski i Agraplant. 

Państwo Małkowie paprykę pod osłonami uprawiają od ponad 20 lat, na około 2,5 ha. Rozsadę na miejsce stałe posadzili w ostatnich dniach kwietnia, zbiory papryki wybarwionej rozpoczęły się w pierwszej dekadzie lipca. 

– To wzorcowa produkcja papryki na tym terenie – mówił Krzysztof Grzyb (Drew Seeds). – Z odmian typu blok o czerwonej skórce pan Kazimierz od lat wybiera Pedrosas F1 i Velero F1, które wyróżniają się plennością i wyglądem zewnętrznym. Velero F1 tworzy większe owoce – 250–350 g, szybko rozpoczyna owocowanie, dobrze sprawdza się w trudnych warunkach uprawy, ma silny system korzeniowy. Aifos F1 długo zachowuje twardość po zbiorze, dobrze znosi transport. Shanghai F1 ma duże owoce – 230 g – o żółtej skórce. Jest najbardziej plenna spośród innych odmian firmy i tolerancyjna na błędy uprawowe. Tallante F1 o otwartym pokroju, i długich międzywęźlach łatwo zawiązuje żółte owoce w górnej części rośliny. Orange Glory F1 to odmiana o pomarańczowych owocach. Do nowości należy Kaptur F1 – papryka czerwona typu kapia oraz Ariadni F1 typu stożek, której owoce można zbierać jako jasnozielone lub czerwone. 

Na wysoki plon papryki wpływa odpowiednie przygotowanie podłoża. Nawożenie w produkcji towarowej na początku powinno wynosić: N – 50, P – 40, K – 80, Mg – 40, Ca – 800 (mg/l), a pH podłoża 5,8. Początkowe EC powinno mieścić się w przedziale 2–3,2. W gospodarstwie państwa Małków od dwóch lat są stosowane nawozy firmy Timac Agro. Na początku uprawy rośliny zasilano preparatami wieloskładnikowymi bezchlorkowymi z serii Eurofertil, np. zawierającymi fosfor w formie Top-Phos. Z nawozów płynnych korzystano z serii Fertileader oraz tych przeznaczonych do fertygacji – KSC. 

Do najważniejszych chorób odglebowych papryki należy fytoftoroza (Phytophthora capsici). Do jej zwalczania jak na razie w Polsce nie ma zarejestrowanego środka chemicznego. Jednym z objawów jest więdnięcie i zamieranie roślin, a system korzeniowy wyrwanej rośliny cuchnie, jak zgniłe w kopcu ziemniaki. Duże znaczenie ma werticilioza (Verticillium) oraz fuzarioza (Fusarium sp.). Pomocne w zabezpieczeniu roślin przed dwiema ostatnimi mogą okazać się preparaty zawierające bakterie Bacillus subtilis i B. megaterium. Zawierają je w dawce 0,4–1,0 × 109 /jtk preparaty Bacter Plant Mix i Bacter Plant. 

Do najważniejszych szkodników papryki należy mszyca brzoskwiniowa. – Jest trudna do zwalczania, w ciągu sezonu ma do kilkunastu pokoleń – mówiła dr Maria Rogowska. – Groźne są też wciornastki – tytoniowiec i zachodni, szkody wyrządzają osobniki dorosłe i larwy. Skuteczność zwalczania zależy od tego, kiedy wykonywane są zabiegi. Stadium poczwarki i przedpoczwarki rozwija się w glebie i jest nieosiągalne dla środków chemicznych. Dlatego zabieg należy powtórzyć po 7–10 dniach, podczas wylotu młodych owadów. Szkody wyrządzają larwy oraz osobniki dorosłe zmienników. Przędziorki chmielowiec i szklarniowiec stwarzają zagrożenie szczególnie dla młodych roślin.  Dziury w liściach i owocach wygryzają gąsienice motyli, np. błyszczka jarzynówka, piętnówka, omacnica prosowianka. Owoce mogą uszkadzać drutowce oraz ślimaki. 

 

Kilogram papryki w skupie 6 sierpnia kosztował 2–2,5 zł. Poinformowano, że cena jest niska, w ciągu tygodnia spadła o połowę. Miesiąc temu podczas pierwszych zbiorów wynosiła 5 zł/kg. msz 

20. kwiecień 2024 13:15