StoryEditor

Pikador – doskonały do przetwórstwa

03.08.2017., 11:06h

Odmiana pomidora gruntowego Pikador z hodowli Przedsiębiorstwa Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa SA w Ożarowie Mazowieckim jest polecana szczególnie jako surowiec do przetwórstwa, głównie na keczup oraz do konserwowania owoców w całości. Może być również wykorzystana do bezpośredniego spożycia.

Jest to odmiana samokończąca, średnio wczesna. Rośliny mają wzniesiony, dość zwarty pokrój . Owoce o masie 50-60 g są wydłużone, gruszkowate, intensywnie czerwone. Mają jednolitą, krwistoczerwoną barwę miąższu; są 2-3 komorowe, bardzo twarde, odporne na zgniatanie i pękanie. Łatwo odrywają się od rośliny.

Pikador jest odmianą bardzo plenną (do 6 kg z rośliny), wcześnie dojrzewającą. Dobrze sprawdza się w uprawie, nawet w lata o niekorzystnym przebiegu pogody.

kw
Źródło: Na podstawie informacji hodowcy.

20. kwiecień 2024 03:39