StoryEditor

Podłoże popieczarkowe - lepsze niż obornik

16.03.2021., 00:00h

Produkcja pieczarki w Polsce wynosi obecnie około 335 tys. ton rocznie. Oznacza to prawie 1,675 mln ton podłoża pouprawowego do zagospodarowania każdego roku.

W ostatnich latach znacznie zwiększyło się zainteresowanie produkcją pieczarki i innych grzybów uprawnych. Zmiany technologiczne w procesie produkcji grzybów i przygotowania podłoży pod ich uprawę spowodowały, że do środowiska przekazywane są coraz większe ilości podłoża pouprawowego. Podłoże do produkcji pieczarek jest wytwarzane na bazie materiałów organicznych, z domieszką substancji mineralnych.

Przy obecnym wzroście zapotrzebowania na nawozy organiczne, podłoże po zakończonej uprawie grzybów z powodzeniem jest wykorzystywane w rolnictwie i ogrodnictwie (również pod osłonami). Bywa też doskonałą ściółką, a w przypadku pieczarki także substytutem torfu. Skuteczne jego wykorzystanie jest bardzo ważne, ponieważ niewłaściwa utylizacja może prowadzić do różnych zagrożeń środowiskowych – zasolenia wód gruntowych, nadmiaru azotu i potasu w glebie, wymywania biogenów do wód powierzchniowych i gruntowych, wytwarzania nieprzyjemnego zapachu i emisji gazów do atmosfery, a także może być źródłem rozprzestrzeniania się groźnych chorób i szkodników.


fot. Podłoże po uprawie pieczarki brazylijskiej – uprawy doświadczalne, Lindum, Norwegia (podłoże przed zmieszaniem, oddzielnie torf i słoma)


Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

19. kwiecień 2024 06:04