StoryEditor

Sterowanie zbiorami szparaga

24.05.2020., 00:00h

Różne osłony i ogrzewanie gleby, metoda pędów matecznych oraz przemiennie (co drugi rok), na oddzielnych częściach pola skracanie lub wydłużanie zbiorów. Sprawdźmy, które metody możemy zastosować u siebie.

Fizjologiczną podstawą plonowania szparagów jest zależność pomiędzy plonem wypustek szparaga a ilością cukrów zgromadzonych w karpie w poprzednim roku – zaczął wystąpienie podczas XXI Konferencji Szparagowej prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa UP w Poznaniu.

Fizjologiczne aspekty plonowania 

Cukry są produkowane przez pędy asymilacyjne latem. Podstawą dobrego plonowania są zdrowe i silne pędy, a także odpowiednio długi okres asymilacji i sprzyjające warunki uprawowe.

Około połowa wyprodukowanych cukrów jest gromadzonych w karpie, natomiast pozostała część zużywana jest na wzrost nowych korzeni i pędów, a także na oddychanie rośliny.

Część zgromadzonych cukrów może zostać wykorzystana do oddychania w okresie spoczynku rośliny, dlatego ciepłe zimy nie sprzyjają dobremu plonowaniu. Pozostałe cukry służą do produkcji nowych pędów wiosną, które zbieramy jako plon. 

Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

19. kwiecień 2024 08:02