StoryEditor

W folwarku ekologicznie

20.05.2016., 10:29h
Gdzie, jak nie w takim miejscu uprawiać i sprzedawać warzywa ekologiczne? Pomysł na biznes Jana Wieły z Wąsowa, choć wymaga tytanicznej pracy, jest przedni.

W pięćdziesięciohektarowym parku można obejrzeć dwa pałace: barokowo-klasycystyczny pałac rodziny Sczanieckich oraz neogotycki zamek von Hardtów. Budowle posadowione są na wzniesieniu i otoczone parkiem krajobrazowym z pomnikowymi drzewami – głównie dębami, lipami i bukami.

Częścią majątku był folwark, stanowiący obecnie oddzielną całość i własność, noszący nazwę folwarku Wąsowo. W sprawozdaniu z lustracji majątku Wąsowo przeprowadzonej w 1926 r. (z polecenia prezydenta Wielkopolskiej Izby Rolniczej) napisano: „Budynki są pierwszorzędne, po części nawet luksusowe. Domy robotnicze w Wąsowie odznaczają się pięknością architektury, obszernością i położone są w starannie utrzymanych ogródkach. Zabudowania te robią wrażenie jakiejś podmiejskiej kolonji wil”.

Wąsowo miało własną gorzelnię, zakład energetyczny, mleczarnię i cegielnię. Była też stajnia koni wyjazdowych i roboczych, wozownia i siodlarnia, obora, cielętnik, dwie stodoły, spichlerz, garaż pługów parowych, wiata oraz  kuźnia. (…)  Katarzyna Wójcik

Więcej w numerze 6/2016 WiOM, s. 30.

19. kwiecień 2024 04:32