Uprawa warzyw

W uprawach ekologicznych można stosować nowy nawóz dolistny

Mikronizowany, dolistny nawóz wapniowy Calibre został dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym jako nawóz poprawiający właściwości gleby.

Fot. Szyperek

Nawóz dolistny

Calibre™ to nowe, całkowicie naturalne, dolistne rozwiązanie nawozowe. Pierwotnie pozyskane z unikatowych złóż naturalnych, Calibre™ jest efektem innowacyjnego, wysoce technologicznego, procesu mikronizacji czystych minerałów. Cząsteczki nawozu mają niespotykanie mały, mikroskopijny rozmiar, dzięki czemu są doskonale pobierane i precyzyjnie przyswajane przez rośliny – jak w naturze. Mikronizacja cząsteczek oznacza precyzyjny dobór dawki, bez ryzyka fitotoksycznosci. Ponadto, prostota i ekonomia stosowania czynią Calibre™ naturalnym wyborem w uprawach wielu roślin. Nawóz został umieszczony w wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod nr NE/471/2019.

Rola wapnia w roślinie
  • istotna rola w procesach podziałów mitotycznych przy wzroście i różnicowaniu komórek (kluczowe w rozwoju systemu korzeniowego i włośników);
  • funkcje w gospodarce hormonalnej i enzymy oddechowe;
  • wraz z jonami potasu reguluje pracę aparatów szparkowych – racjonalną politykę wodną rośliny (transpirację);
  • budowa ścian komórkowych: wraz z pektynami i celulozą zwiększa ich stabilność i wytrzymałość dając odpór atakom patogenów (np. grzybów pasożytniczych);
  • naturalnie stymuluje i wydłuża fotosyntezę – rośliny później się starzeją;
  • odpowiada za jędrność i trwałość owoców, zapobiegając chorobom przechowalniczym.
Wpływ nawozu Calibre™ na rośliny
  • poprawia jędrność i jakość plonu;
  • zwiększa zawartość suchej masy płodów;
  • intensyfikuje procesy rozwojowe i rewitalizuje rośliny;
  • podnosi ich fizjologiczną odporność na czynniki stresowe;
  • naturalnie stymuluje i wydłuża fotosyntezę.
Skład (%):
  • CaCO3: 96,03 (w tym CaO: 53,78);
  • SiO2: 2,56;
  • MgCO3: 0,61;
  • FeO3: 0,05.
Jak stosujemy Calibre™?

  • owoce miękkie (truskawki, maliny, borówki, porzeczki): 3-4 zabiegi (faza pąka, początek kwitnienia, zielone owoce, przed zbiorem na dojrzałe owoce);
  • warzywa kapustne, sałata: 3 zabiegi w okresie wiązania główek;
  • pomidor, papryka, ogórek: 3 zabiegi (pąk kwiatowy, pełnia kwitnienia, po wytworzeniu owoców).

Dawkowanie: Podstawowa dawka: 0,3 % (300 g/100 l wody) co 10-14 dni. Stosować w pochmurne i wilgotne dni. Zaleca się aplikować rano lub późnym popołudniem.

Maciej Kania
Źródło: mat. prasowe

Zdjęcia do artykułu

Nowy nawóz w uprawach ekologicznych fot. firmowe

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure