Uprawa warzyw

24 Kwiecień 2018

W Wielkopolsce ruszył sezon szparagowy

Dzięki pięknej wiośnie, sezon na szparagi ruszył w tym roku dość szybko i zapowiada producentom tych warzyw obiecujące plony.

Przypomninamy, tym którzy jeszcze nie docenili wartości tych krótkodostępnych warzyw, jak cenne są w naszej diecie.
Wartość odżywcza
 Pod kątem zawartości składników mineralnych i witamin bardziej wartościowe są szparagi zielone. Jednak niezależnie od rodzaju, szparagi to w 95% woda. Mimo to charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, a przy tym niską kalorycznością – ok. 18 kcal w 100g i niskim indeksem glikemicznym (IG 15).
Co kryją w sobie szparagi?
– białko – szparagi to jedno z nielicznych warzyw z bogatych w białko (około 2g w 100g)
– witaminy: witamina K, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, kwas foliowy, witamina A, E i C
– składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo, mangan, chrom
– błonnik pokarmowy
– inulina – naturalny prebiotyk
– sterole roślinne – związki, które w naturalny sposób regulują stężenie cholesterolu we krwi.
Z roku na rok wzrasta krajowe spożycie szparaga. Coraz więcej szparagarni powstaje również na terenie województwa podkarpackiego, świętokrzyskiego i mazowieckiego.

eg

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook