StoryEditor

Warzywa z bioreaktorów

21.12.2020., 00:00h

Po latach intensywnych prac naukowych, uzyskaniu patentów oraz wdrożeń, naukowcy w Korei Południowej próbują na skalę przemysłową produkować warzywa i zioła w nowy sposób.

Korea Południowa to kraj o powierzchni o 1/3 mniejszej niż Polska i liczący ok. 52 mln ludności. Góry stanowią 70% powierzchni kraju. Korea to dziś (obok Rosji i Japonii) jeden z największych importerów żywności na świecie. Nie ma też prawie żadnych bogactw naturalnych: ropy naftowej, gazu ziemnego czy rud żelaza. Pieniądze przeznaczane na import tych wszystkich produktów pochodzą z eksportu innowacyjnych usług oraz gotowych produktów, z dużym wkładem nowoczesnych technologii.

Ten obraz Korei może się niedługo zmienić, po wprowadzeniu na skalę przemysłową nowych systemów produkcji warzyw i ziół w laboratoriach.

Tylko substancje aktywne

Nowe podejście do tematu polega na tym, że nie produkuje się całych roślin, jak dotychczas na polu, czy pod osłonami, lecz jedynie wybrane substancje aktywne w nich zawarte. Ich ilości określa nabywca z przemysłu przetwórczego, zielarskiego, kosmetycznego, czy spożywczego.


Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

24. kwiecień 2024 04:19