StoryEditor

Wasabi pod osłonami

21.12.2020., 00:00h

W stałym poszukiwaniu nowości rynkowych w warzywach, chcemy zwrócić uwagę na cenione w innych krajach warzywo przyprawowe – chrzan japoński. Doświadczenie wykonane na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu pokazuje możliwość uprawy wasabi pod osłonami.

Chrzan japoński (Wasabia japonica Miq. Matsumara), zwany też potocznie wasabi, pochodzi z Japonii i to tam najwięcej na świecie się go uprawia. Jest również uprawiany w innych krajach na Dalekim Wschodzie, m.in. w Korei, Chinach (na łącznej powierzchni przekraczającej 13 tysięcy hektarów) i na Tajwanie oraz w Nowej Zelandii, Kanadzie i Wielkiej Brytanii.

Jest to warzywo przyprawowe, znacznie ostrzejsze od popularnego u nas chrzanu, dodawane się do bardzo wielu potraw, m.in. do sushi i sashimi. Jego właściwości przeciwbakteryjne niwelują ryzyko zatruć pokarmowych, maskują rybi zapach i poprawiają ostateczny smak całej potrawy (również mięs i sosów).

Jak kapusta i chrzan

Gatunek ten należy do rodziny kapustowatych podobnie jak chrzan, kapusty, jarmuż i brokuł. Chrzan japoński jest warzywem wieloletnim. 


Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

19. kwiecień 2024 22:22