Uprawa warzyw

Wszystko o uprawie pora

Mimo suszy, nalotów wciornastka i mniej dotkliwych przeciwności pory na polu Wioletty i Sławomira Milczarków zaprezentowały się imponująco.

fot. K. Wócik

Licznie przybyli do Karsznic w powiecie łęczyckim (woj. łódzkie) na niedzielne spotkanie koledzy po fachu z uznaniem wypowiadali się o stanie plantacji Milczarków. – U mnie w tym roku pory nie mają takiej jakości – przyznał jeden ze znanych od wielu lat producentów pora. Z pewnością dużym wkładem w tę jakość miał dobór odmian. To tutaj firma Enza Zaden zaprezentowała dwie kreacje – Cherokee i Oslo (obydwie mieszańcowe). Cherokee to odmiana przeznaczona na zbiór jesienny. Tworzy wzniesione, ciemnozielone liście, z wysoką tolerancją na wciornastki. Rośliny szybko regenerują się po stresie (gradobicie, susza). Długość łodygi rzekomej wynosi około 25 cm. Odmiana ma długie tzw. okno zbiorcze – nie przerasta za szybko na grubość. Zalecane terminy: siew – 20 lutego do 10 kwietnia, sadzenie początek maja do 10 czerwca, zbiór – od początku września do końca listopada. W gospodarstwie Milczarków pory (w tym roku 10 ha) były sadzone od 10 czerwca do 10 lipca. Łukasz Bogaczyk zaprezentował też nową, późniejszą odmianę Oslo (S65D.099), sadzoną po 10 czerwca, przeznaczoną do zbioru późnojesiennego i zimowego. Rośliny mogą zimować w polu. W tym roku z odmiany Cherokee gospodarze uzyskali plon 45 t/ha (po obraniu).


[Cherokee i Oslo z pola gospodarzy spotkania – rodziny Milczarków]

Współorganizator firma Piobar

Gospodarz spotkania produkuje rozsady sam – powiedział Krzysztof Kubatko (firma Piobar z Łęczycy). Wszyscy pamiętamy tegoroczną zimną i pochmurną wiosnę, podczas której por przywieziony z Maroka stanął na ok. 3 tygodnie. Warto wiedzieć na przyszłość, żeby w takiej sytuacji podlać rozsadę letnią wodą z dodatkiem Polyversum WP.  


[Krzysztof Kubatko był z zainteresowaniem słuchany przez licznych uczestników spotkania]


Biologia z firmy Biocont

Dr Michał Pniak zachęcał do podlania rozsady przed sadzeniem preparatem RhizoVital®42, zawierającym bakterie Bacillus amyloliquefaciens, kolonizujące strefę korzeniową, broniąc dostępu bakteriom i grzybom chorobotwórczym. – Radzimy podlewać, nie moczyć rozsadę, gdyż moczenie sprzyja rozprzestrzenianiu ewentualnego zagrożenia z pojedynczych roślin.
Na plantacji pokazowej zwalczano wciornastka bioinsektycydem Naturalis®. Zawiera on zarodniki grzyba Beauveria bassiana, działającego na jaja, larwy i formy dorosłe wciornastka, mączlika, przędziorka, niektóre gatunki mszyc i drutowce.
Naturalis®warto stosować podczas produkcji rozsady, przed rozłożeniem włókniny oraz przed zbiorem – brak karencji. Na skuteczność pozytywnie wpływa dodanie adiuwanta – np. Protectora. Zawarty w preparacie grzyb potrzebuje do rozwoju wilgoci.


[Dr Michał Pniak – Biocont]

Radosław Suchorzewski radzi

W porze sprzedajecie liście – mówił obecny na spotkaniu Radosław Suchorzewski z firmy Bayer. Zdrowe liście. Zalecał stosowanie środka Luna Experience 400 SC przeciw rdzy pora i alternariozie. Trzeba unikać wszelkich uszkodzeń roślin, nie dając patogenom drogi wejścia, np. obredlanie pora najlepiej robić w dzień słoneczny, kiedy liście lekko przywiędną i potrącane nie pękają. Ładny kolor liści pozwala uzyskać optymalne odżywienie roślin potasem. Dlatego warto jeszcze w sierpniu dać potas.
Podczas przygotowania cieczy użytkowej ilość wody trzeba dopasować do stadium rozwojowego – wielkości roślin. Warto wykorzystywać opryskiwacz z PSP.
Na polu opłaca się mieć niebieskie tablice lepowe do monitorowania wciornastka. Nie czekajmy na uszkodzenia liści, bo już wcześniej szkodnik żeruje w pochwach liściowych.


[Radosław Suchorzewski]


[Program nawożenia pora polecany przez firmę Yara]

Wojciech Kopeć zachęcał do pogłównego stosowania w uprawie pora saletry wapniowej. Nawóz ten, trafiając do licznych w roślinie pora pochew liściowych nie uszkadza ich. Nie powoduje pękania liści. Warunkiem jest oczywiście aplikacja na suche rośliny.


[Zbiór kombajnem Baekelandt]

Katarzyna Wójcik

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Hortpress Sp. z o. o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody