StoryEditor

Nie zapomnij o potasie jesienią

09.11.2016., 10:49h
Większość roślin uprawnych pobiera więcej potasu niż azotu. Jednak trzeba go stosować systematycznie, gdyż duże dawki powodują zasolenie, antagonizmy i niszczenie struktury gleby.

Potas reguluje gospodarkę wodną roślin. Te dobrze odżywione potasem są bardziej odporne na suszę, a także niską temperaturę przez co lepiej zimują. Plony z takich roślin lepiej się przechowują.

Przyswajalności potasu sprzyja pH od 5,5 do 7,0. Potas jest typowym składnikiem przedsiewnym. Jest dobrze zatrzymywany przez kompleks sorpcyjny gleby. W asortymencie nawozów potasowych mamy: sole potasowe, siarczan potasu, kalimagnezję, kainit magnezowy, saletrę potasową.
Potas zawierają również nawozy wieloskładnikowe: Polifoski® i Polimag®.

Objawy niedoboru potasu

Występują na dolnych, starszych liściach. Potas jest pierwiastkiem ruchliwym, tzw. reutylizowanym. Co to oznacza dla rośliny? W przypadku niedoboru roślina wycofuje go ze starszych liści, kierując do młodych, górnych. Roślina zawsze dąży do rozwoju i przedłużenia gatunku. 

Skutki niedoboru potasu w roślinie

  • zahamowanie wzrostu roślin,
  • skrócone międzywęźla,
  • słabe krzewienie się,
  • słaby rozwój korzeni,
  • liście małe, niebiesko-zielone,
  • nekrotyczne plamy na liściach między nerwami,
  • liście zwijają się ku górze,
  • mniejsza zawartość białka, cukru, skrobi, pektyn i tłuszczu w roślinach.

Potas występuje w nawozach w dwóch formach: chlorkowej i droższej – siarczanowej. Jest wiele roślin wrażliwych na chlorki: cebula, ogórek, dynia, pomidor, papryka, fasola, ziemniak. Trzeba je nawozić formami siarczanowymi, a jeśli już chcemy zastosować nawozy chlorkowe, to jesienią (wypłukanie chloru).

Optymalna zawartość potasu w glebie dla wybranych gatunków:

  • 125–175 mg K/l podłoża dla grochu, fasoli szparagowej, rzodkiewki;
  • 150–250 mg K/l podłoża dla pietruszki, sałaty, brokułu, chrzanu;
  • 175–250 mg K/l podłoża dla cebuli, kapust, ogórka, pora, buraka ćwikłowego;
  • 200–250 mg K/l podłoża dla pomidora, kalafiora, selera.

Katarzyna Wójcik

19. kwiecień 2024 16:23