StoryEditor

Zdaniem ekspertów: nawozy mineralne i nowe technologie kluczowe w produkcji rolnej

28.11.2016., 10:51h
O roli produkcji chemicznej dla rolnictwa, kierunkach zbytu dla produktów spożywczych oraz zarządzaniu gospodarką wodną – rozmawiano 24 listopada podczas VI konferencji "Nauka - Biznes - Rolnictwo" w Puławach.

Spotkanie dla przedstawicieli nauki, biznesu, przemysłu i przedsiębiorstw rolnych zorganizowało Centrum Kompetencji Puławy.  Było ono okazją do wymiany poglądów oraz doświadczeń.
 
– Polska ma predyspozycje, żeby stać się centrum produkcji żywności w Europie. Nasze rolnictwo jest  jednym z kluczowych ogniw łańcucha bezpieczeństwa żywnościowego – powiedział Andrzej Skwarek, wiceprezes Grupy Azoty Zakłady Azotowe Puławy, koordynator Konsorcjum Centrum Kompetencji Puławy.
 
Dodał, że żeby stać się jednym z liderów należy zacząć przede wszystkim od odpowiedzialnej gospodarki wodnej, stosowania nawozów sztucznych i prowadzenia prac naukowo-badawczych. Szczególną uwagę należy zwrócić na znaczenie chemii w bezpieczeństwie żywnościowym.
 
– Nawozy mineralne odpowiadają za połowę produkcji żywności na świecie. Produkty zakładów azotowych Puławy wspomagają rolnictwo poprzez produkcję i pracę nad nowoczesnymi i bardziej bezpiecznymi formułami nawozowymi – zaznaczył Andrzej Skwarek.
 
Natomiast Janusz Igras, dyrektor naukowy Instytutu Nowych Syntez Chemicznych, przewodniczący Rady Naukowej Centrum Kompetencji Puławy, wskazał, że współpraca pomiędzy przedstawicielami nauki, biznesu, przemysłu oraz przedsiębiorstw rolnych jest konieczna.
 
– Polskie rolnictwo jest zróżnicowane pod wieloma względami, dlatego powinniśmy dostosować rozwiązania naukowe tak, aby móc je wspierać w produkcji spożywczej. Jednak należy to robić w sposób zrównoważony – zaznaczył dyrektor naukowy Instytutu Nowych Syntez Chemicznych. Dodał, że duże znaczenie w tej kwestii mają innowacyjne metody w zakresie stosowania nawozów oraz rolnictwo precyzyjne.
 
Bożena Wróblewska, prezes Krajowej Izby Gospodarczej Centrum Promocji wskazała, że na całym świecie tworzą się nowe rynki zbytu dla polskich produktów rolno-spożywczych. – W wielu krajach pojawiają się nisze rynkowe w poszczególnych sektorach branży spożywczej. Należą do nich przede wszystkim kraje azjatyckie, ale również państwa afrykańskie oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie i Arabia Saudyjska. Polscy rolnicy mają również szansę na sprzedaż w krajach obu Ameryk – powiedziała Bożena Wróblewska.

Dodała, że w perspektywie 2014-2020 jest wiele funduszy wspierających działania proeksportowe, a w szczególności promocję produktów rolno-spożywczych i wyrobów przetworzonych. Prezes KIG Centrum Promocji podkreśliła, że eksport polskich produktów spożywczych "będzie mieć sens tylko wtedy, gdy finansowanie działań handlowych będzie w parze ze strategicznym myśleniem przedsiębiorców rolnych".
 
Podczas Konferencji Centrum Kompetencji Puławy we współpracy z Grupą Azoty Puławy ogłosiło konkurs na najciekawszą pracę badawczą lub projekt rozwojowy w tematyce nawożenia i agrotechniki.
 
– Tematy prac powinny mieścić się w obszarze: optymalizacji technologii nawożenia z uwzględnieniem upraw i zasobności gleb lub w rozwoju nowych technologii nawożenia i produktów nawozowych dostosowanych do potrzeb polskiego rolnictwa – poinformował wiceprezes Grupy Azoty Zakłady Azotowe Puławy. Łączna pula nagród wynosi 30 tys. zł. Organizatorzy czekają na propozycje prac do 31 stycznia 2017 roku.

Źródło informacji: Centrum Prasowe PAP

19. kwiecień 2024 01:09