Ochrona roślin

Choroby przechowalnicze kapusty głowiastej

Choroby przechowalnicze stanowią poważny problem dla producentów kapusty głowiastej. Patogeny porażają rośliny głównie w czasie ich wegetacji, a objawy widoczne są dopiero w przechowalni. Jak prawidłowo je zdiagnozować i zapobiegać, aby nie dopuścić do strat plonu?

fot. A. Czajka

Choroby powodują grzyby z rodzaju Botrytis (szara pleśń), Fusarium (fuzaryjna zgnilizna główek kapusty), Sclerotinia (zgnilizna twardzikowa) oraz bakterie Xanthomonas (czarna zgnilizna kapustnych) i Erwinia (mokra zgnilizna kapustnych).

Szara pleśń

Patogen wnika do rośliny poprzez osłabione, uszkodzone mechanicznie tkanki. Początkowo na roślinach powstają wodniste plamy. W późniejszej fazie rozwoju choroby w ich obrębie pojawia się szarobrunatny nalot grzybni. Chore główki stanowią źródło patogenu w przechowalniach. Do infekcji może dojść poprzez bezpośredni kontakt chorych i zdrowych główek oraz poprzez rozprzestrzenianie się zarodników w powietrzu. Patogen ma zdolność wytwarzania etylenu przyspieszającego dojrzewanie. Obecność gazu sprzyja masowym infekcjom i dużym stratom w przechowalni.


[Szara pleśń na kapuście głowiastej na polu]

[Szara pleśń w przechowalni]

[Szara pleśń – szary nalot grzybni, kapusta w przechowywaniu]

[Szara pleśń – kapusta po przechowaniu]

Fuzaryjne gnicie główek kapusty 

Pierwsze objawy są na roślinach, na zewnętrznych liściach główki w drugiej połowie lata. Przybierają postać drobnych, wodnistych plam, które z czasem pokrywają się biało-różową lub pomarańczową grzybnią. W przechowalni choroba może rozwijać się bardzo szybko, na co wpływ ma wysoka wilgotność powietrza i temperatura 1–2°C. Sprawca choroby jest patogenem glebowym. Do infekcji może dojść podczas wzrostu roślin na polu lub poprzez zarodniki konidialne rozprzestrzeniające się z prądami powietrza lub wodą. Do wnętrza roślin dostają się poprzez zranienia i uszkodzenia mechaniczne, np. w trakcie zbioru i transportu. 


[Fuzaryjne gnicie główek kapusty – objawy na polu]

[Fuzaryjne gnicie główek – objawy na polu]

[Biało-pomarańczowa grzybnia na kapuście w przechowalni]

[Kapusta z objawami fuzaryjnego gnicia wyjęta z przechowalni]

Jak ograniczać choroby przechowalnicze kapusty?

  • zabiegi ochrony w okresie wegetacji – profilaktycznie lub w momencie zagrożenia, nie później niż 7 dni przed zbiorem, zgodnie z zaleceniami na etykiecie. W ochronie przed szarą pleśnią poleca się środki z grupy strobiluryn (np. Amistar 250 SC), anilidów i triazoli (np. Luna Experience SC), strobiluryn i anilidów (np. Signum 33 WG) oraz benzomidzoli (np. Topsin 500 SC). W ochronie kapusty przed fuzaryjnym gniciem nie ma obecnie zarejestrowanych środków ochrony.Jednak przeprowadzone badania wykazały, że środki (tj. Topsin 500 SC, Scorpion 325 SC oraz Signum 33 WG) stosowane w ochronie kapusty przed innymi chorobami ograniczają rozwój tej choroby. 

  •  prawidłową higienę na polu i w przechowalni – do odkażania pomieszczeń i powierzchni przechowalniczych zaleca się stosowanie Menno Florades 90 SL. 

  •  prawidłowe warunki przechowywania – temperatura 0°C oraz wilgotność powietrza 90-95%. W warunkach kontrolowanej atmosfery zaleca się stosowanie składu gazowego 5% CO2 i 2,5% O2.


Agnieszka Czajka
IO w Skierniewicach

 

Zobacz także

Zobacz wszystkie

POZOSTAŁE TYTUŁY WYDAWNICTWA

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. | Realizacja Azure

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody