StoryEditor

Fungicydy dla warzyw

24.11.2016., 10:51h
W ciągu ostatnich dwóch lat w Polsce zarejestrowano ponad 500 środków ochrony roślin, a ponad 50 z nich to fungicydy stosowane w uprawie warzyw. 

Najwięcej pozwoleń wydano dla preparatów zawierających azoksystrobinę, związki miedzi i mankozeb. Pojawiły się także nowości oparte na substancjach aktywnych: wodorowęglan potasu, fenpyrazamina czy mikroorganizmachGliocladium catenulatum, Bacillus subtilis.

Karbicure SP (wodorowęglan potasu) przeznaczony jest do ochrony niektórych gatunków warzyw psiankowatych oraz dyniowatych przed mączniakiem prawdziwym. Zakres stosowania fungicydu Prolectus 50 WG (fenpyrazamina) obejmuje warzywa psiankowate i dyniowate w ochronie przed szarą pleśnią. Prestop WP (grzyb Gliocladium catenulatum) chroni ogórka przed czarną zgnilizną zawiązków i pędów, pomidora przed szarą pleśnią oraz niektóre warzywa przed chorobami odglebowymi, których sprawcami są organizmy grzybopodobne z rodzaju Pythium i grzyby z rodzaju Rhizoctonia.

Biopreparat Serenade ASO (bakterie Bacillus subtilis) poszerza listę środków do ochrony niektórych warzyw psiankowatych przed szarą pleśnią i alternariozą, marchwi przed alternariozą czy sałaty przed szarą pleśnią. Karbicure SP, Prestop WP i Serenade ASO można stosować także w rolnictwie ekologicznym. Zaprawa nasienna Maxim 480 FS (fludioksonil) chroni cebulę przed zgnilizną szyjki, kapusty przed suchą zgnilizną kapustnych oraz marchew przed alternariozą. Do ochrony marchwi i pora przydatna jest Luna Experience 400 SC (tebukonazol i fluopyram). 

 

Cały artykuł przeczytasz w grudniowym numerze WiOM, str. 54–56.

23. kwiecień 2024 09:26