StoryEditor

Letni śnieg w brukselce

19.10.2015., 10:05h
W ciągu 30 lat uprawy kapusty brukselskiej Kobylańscy nierzadko żniwowali w śniegu, bo brukselka jest najsmaczniejsza po przemarznięciu. Ale żeby „śnieg” latem?

Rejon Sochaczewa (woj. mazowieckie) już drugi rok nęka plaga mączlika warzywnego (Aleyrodes proletella), zwanego przez ogrodników białą muszką. Szkodnik upodobał sobie warzywa kapustne, szczególnie kapustę brukselską. Szkodników jest tak dużo, że rośliny wyglądają jak pobielone śniegiem. Zbliżenie się do łanu wywołuje wznoszenie się chmary owadów. Sygnały o „wyjściu” mączlika spod osłon na uprawy polowe otrzymywaliśmy wcześniej z Zachodu. Obecnie problem stał się również naszym udziałem.

Halina i Wojciech Kobylańscy gospodarują w Sarnowie (powiat sochaczewski) na 20 hektarach. Oprócz zbóż uprawiają warzywa. Najlepiej, jak twierdzą, wychodzi im brukselka, którą obsadzili w tym roku 1,2 ha. Podobną powierzchnię zajmuje kalafior, na 2 ha rośnie truskawka. – Do zeszłego roku przez 30 lat mieliśmy też po pół hektara ogórka – mówi Kobylański. W tym sezonie zrezygnowaliśmy z powodu pracochłonności tej uprawy i słabych efektów finansowych – tłumaczy.Hodowla byków dostarcza obornika, bardzo ważnego w uprawie brukselki. Więcej w numerze 11/2015 WiOM, s. 30-33.  Katarzyna Wójcik

19. kwiecień 2024 01:37