• Ochrona cebuli ozimej

    Wprowadzenie do uprawy cebuli metody ozimej – z siewem w sierpniu, a zbiorami w maju następnego roku wpłynęło na skład gatunkowy szkodników, liczebność ich występowania oraz wielkość szkód, jakie wyrządzają.
  • Nowalijki bez ochrony

    Ochrona chemiczna jest trudna, ponieważ krótki cykl produkcyjny wyklucza często możliwość stosowania fungicydów w sposób gwarantujący zachowanie karencji, a tym samym bezpieczny poziom pozostałości.
  • Bakteryjna cętkowatość pomidora

    Chorobę wywołuje bakteria Pseudomonas syringae pv. tomato. Atakuje głównie pomidory uprawiane w gruncie. Trafia na pomidory za pośrednictwem wody deszczowej, przez uszkodzenia mechaniczne, skażone narzędzia ogrodnicze lub z resztek roślinnych.
  • Miniarki

    Miniarki to szkodniki wielu gatunków warzyw polowych i uprawianych pod osłonami. Objawów ich żerowania nie można pomylić z niczym innym, warto jednak poznać specyfikę poszczególnych gatunków tego szkodnika.
  • Alternarioza groźna nie tylko w polu

    Jest to choroba grzybowa, której sprawcą są grzyby z rodzaju Alternaria spp. Patogeny te występują w Polsce powszechnie i są przyczyną dużych strat w polowej uprawie warzyw. Porażają wiele gatunków, m.in. cebulę, ale także warzywa korzeniowe, pora, ogórka, pomidora , ziemniaki. Choroba jest groźna w polu podczas wegetacji roślin, ale powoduje również straty w trakcie przechowywania warzyw.
  • Wciornastki – fani szczypiorku

    Wyrządzają szkody w szczypiorku uprawianym w polu i pod osłonami. Sprawcami są osobniki dorosłe i larwy – wysysają soki z tkanki roślin.
  • Jesienna zmora ogrodników

    Szara pleśń powodowana przez grzyb Botrytis cinarea to choroba, której wystąpieniu sprzyja ciepła i wilgotna pogoda. Do infekcji dochodzi w ciągu całego sezonu wegetacyjnego – wiosną i latem, ale wyjątkowo sprzyjające warunki patogen ma jesienią.
  • Bielinek rzepnik (Pieris rapae)

    W sierpniu uprawom warzyw kapustnych zagraża drugie pokolenie bielinka rzepnika.
  • Trochę o składnikach pokarmowych

    Ponad 90% masy roślin stanowią węgiel, tlen i wodór – pierwiastki, które w przyrodzie są dostępne za darmo. Wiedziałeś? Zapoznaj się także z innymi wiadomościami dotyczącymi składników pokarmowych.
  • Babka zwyczajna – plantago major, babka lancetowata – plantago lanceolata

    Babka jest znanym ziołem. Jej działanie lecznicze jest bardzo szerokie. Wykorzystuje się liście i nasiona tych roślin. Stosuje się ją w leczeniu ran, kaszlu, opuchlizn, przeziębień, problemów trawiennych itd. Większe zastosowanie w ziołolecznictwie ma babka lancetowata. Nazwa rodzajowa Plantago wywodzi się z łacińskiego słowa planta, oznaczającego podeszwę. Chodzi o skórzasty charakter liści babek.

Facebook