StoryEditor

Alternarioza groźna nie tylko w polu

24.11.2017., 11:14h

Jest to choroba grzybowa, której sprawcą są grzyby z rodzaju Alternaria spp. Patogeny te występują w Polsce powszechnie i są przyczyną dużych strat w polowej uprawie warzyw. Porażają wiele gatunków, m.in. cebulę, ale także warzywa korzeniowe, pora, ogórka, pomidora , ziemniaki. Choroba jest groźna w polu podczas wegetacji roślin, ale powoduje również straty w trakcie przechowywania warzyw.

Rozwojowi grzybów z rodzaju Alternaria spp. sprzyja ciepła i umiarkowanie wilgotna pogoda, w której okresy suszy przeplatają się z częstymi, przelotnymi deszczami. Infekcji sprzyjają również obfite i długo utrzymujące się rosy.

Na cebuli charakterystycznymi objawami są brązowofioletowe plamy z aksamitnym nalotem grzybni . Choroba występuje w polu, także wtórnie, na liściach po porażeniu przez mączniaka rzekomego. Jej objawy mogą również pojawiać się w trakcie przechowywania cebuli.

Więcej na temat charakterystycznych symptomów na innych gatunkach warzyw oraz o możliwościach radzenia sobie z tym patogenem na naszym portalu poświęconym ochronie roślin: http://www.abcochronyroslin.pl/

Zapraszamy!

am

 

16. kwiecień 2024 21:33