StoryEditor

Bakterioza obwódkowa fasoli

31.05.2016., 10:30h
Bakterioza obwódkowa jest jedną z najgroźniejszych chorób fasoli. Jakie warunki sprzyjają jej rozwojowi? Poznaj sposoby rozprzestrzeniania się wywołującego ją patogena.

Bakterioza obwódkowa fasoli, zwana również chorobą tłuszczową, poraża rośliny w rejonach klimatu chłodnego i wilgotnego. W sprzyjających warunkach może wystąpić w formie epidemii. Na roślinach pojawia się bardzo szybko, już od momentu wschodów. Dlatego warto przeprowadzić lustrację plantacji już teraz, tym bardziej, że w niektórych regionach Polski spadł deszcz.

Objawy
Na liścieniach i pierwszych liściach pojawiają się małe (1-3 mm) uwodnione plamki. Mają one kolor brązowy i często, ale nie zawsze posiadają jasnozieloną otoczkę. Gdy patogen posiada dobre warunki do rozwoju plamy mogą pokryć sporą powierzchnię blaszki liściowej, a następnie się wykruszać. Jeśli jest wilgotno to na dolnej stronie liści, w miejscu występowania plam, możemy zaobserwować śluzowaty wyciek komórek bakteryjnych. Od infekcji aż ukazania się wycieku mija 7-10 dni. W późniejszym okresie plamy pojawiają się na łodygach oraz na strąkach, a ich średnica sięga 1 cm.

Choroba może rozwinąć się również na nasionach. Do takiej sytuacji dochodzi w przypadku wczesnego zakażenia strąków. Im później dochodzi do infekcji tym większe są szanse na uzyskanie nasion bez objawów chorobowych w postaci czerwonobrunatnych plam. Do porażenia nasion może dochodzić również przez wiązki naczyniowe sznureczka, wtedy choroba przebiega na nasionach bezobjawowo.

SprawcaBakteriozę obwódkową powoduje bakteria Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola, dla której optymalne temperatury mieszczą się w zakresie 20-23ºC. Patogen zimuje w zakażonych nasionach, gdzie może przeżyć aż 6 lat, bądź w resztkach roślinnych. Bakteria z porażonych roślin przenosi się na zdrowe egzemplarze wraz z kroplami deszczu bądź wiatrem. Już kilka zakażonych nasion może stać się przyczyną epidemii choroby. Pseudomonas savastanoi wnika do wnętrza roślin przez szparki oraz mikrouszkodzenia powstające w czasie podmuchów wiatru. Rozprzestrzenianiu patogena sprzyja również kontakt sąsiadujących ze sobą roślin, wzajemnie się ocierających.

Ochrona
Podstawą jest siew zdrowych nasion, które można także odkażać termicznie mocząc je w wodzie o temperaturze 50ºC przez 10 minut lub w 45ºC przez 30 minut. Zabieg trzeba wykonywać ostrożnie, gdyż łatwo można uszkodzić nasiona. Do zwalczania bakterii można stosować środki miedziowe. Decydując się na konkretną odmianę zwróćmy także uwagę na jej odporność na bakteriozę obwódkową oraz inne choroby fasoli, ponieważ coraz więcej odmian posiada geny odporności na groźne patogeny.

23. kwiecień 2024 09:25