StoryEditor

Bakteryjna cętkowatość pomidora

20.02.2018., 11:20h

Chorobę wywołuje bakteria Pseudomonas syringae pv. tomato. Atakuje głównie pomidory uprawiane w gruncie. Trafia na pomidory za pośrednictwem wody deszczowej, przez uszkodzenia mechaniczne, skażone narzędzia ogrodnicze lub z resztek roślinnych.

Objawami są drobne, nieregularne plamy, pojawiające się na wszystkich częściach rośliny. Początkowo są jasne i wodniste, później ciemne, otoczone jasną obwódką. Przy silnym porażeniu plamki szybko się powiększają, prowadzając do zamierania całych obszarów roślin.

Profilaktyka polega na sadzeniu odmian odpornych. Ponieważ źródłem choroby są porażone nasiona oraz resztki roślinne, należy dokładnie usuwać resztki roślinne, stosować zmianowanie oraz wykorzystywać odkażone i zaprawione nasiona. W razie pojawienia się choroby należy użyć preparatów do ochrony.

Więcej informacji: http://www.abcochronyroslin.pl/

am

25. kwiecień 2024 18:47