Portrety edukacyjne

29 Październik 2018

Choroby kapusty cz.1

Na co chorują kapusty w przechowalni? W tej części przedstawiamy chorobę powodowanę przez grzyby z rodzaju Botrytis (szara pleśń).

Choroby przechowalnicze stanowią poważny problem dla producentów kapusty głowiastej. Patogeny porażają rośliny głównie w czasie ich wegetacji, a objawy widoczne są dopiero w przechowalni.

Szara pleśń

Patogen wnika do rośliny poprzez osłabione, uszkodzone mechanicznie tkanki. Początkowo na roślinach powstają wodniste plamy. W późniejszej fazie rozwoju choroby w ich obrębie pojawia się szarobrunatny nalot grzybni. Chore główki stanowią źródło patogenu w przechowalniach. Do infekcji może dojść poprzez bezpośredni kontakt chorych i zdrowych główek oraz przez rozprzestrzenianie się zarodników w powietrzu. Patogen ma zdolność wytwarzania etylenu przyspieszającego dojrzewanie. Obecność gazu sprzyja masowym infekcjom i dużym stratom w przechowalni.

macka

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook