Portrety edukacyjne

02 Styczeń 2018

Miniarki

Miniarki to szkodniki wielu gatunków warzyw polowych i uprawianych pod osłonami. Objawów ich żerowania nie można pomylić z niczym innym, warto jednak poznać specyfikę poszczególnych gatunków tego szkodnika. 

Miniarki atakują wiele gatunków warzyw uprawianych w polu i pod osłonami. Potencjalne zagrożenie dla warzyw produkowanych w szklarniach i tunelach foliowych stanowią miniarki psiankowianka, ciepłolubka i szklarniówka, przy czym najczęściej spotykana jest ta pierwsza. W uprawie polowej szkodniki te można spotkać w uprawie warzyw cebulowych (miniarka cebulówka, porówka) oraz kapustnych (miniarka kapuścianka).  

Największe uszkodzenia wyrządzają larwy miniarek. Wyżerają miękisz liści, powodując powstawanie różnego kształtu i podłużnych korytarzy, nazywanych minami. W miarę dorastania larw i pojawiania się następnych pokoleń szkodnika, liczba i wielkość min wzrastają, co może prowadzić do wcześniejszego zamierania roślin.

Informacje o szkodliwości i zwalczaniu poszczególnych gatunków wraz z opisem i zdjęciami szkodników oraz powodowanych przez nie uszkodzeń są dostępne na stronie http://www.abcochronyroslin.pl/

Zachęcamy do zapoznania się z tymi materiałami przed nowym sezonem uprawy.

am

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook