Portrety edukacyjne

Trochę o składnikach pokarmowych

Ponad 90% masy roślin stanowią węgiel, tlen i wodór – pierwiastki, które w przyrodzie są dostępne za darmo. Wiedziałeś? Zapoznaj się także z innymi wiadomościami dotyczącymi składników pokarmowych. 

Oto kilka faktów związanych ze składnikami pokarmowymi i ich pobieraniem przez rośliny:

  • roślina jest zbudowana w 45% z węgla (C), w 45% z tlenu (O2) i w 5% z wodoru (H), resztę, około 5%, stanowią makro– i mikroskładniki,
  • składnik pokarmowy – pierwiastek chemiczny, jest niezbędny dla wzrostu (fazy wegetatywnej) i rozwoju (fazy generatywnej) roślin,
  • każdy składnik pokarmowy jest tak samo ważny,
  • roślina pobiera substancje mineralne (formę jonową), a nie organiczne,
  • Prawo Shelforda – zarówno niedobór jak i nadmiar czynnika wpływa hamująco na rozwój organizmu,
  • im roślina ma mniejszą masę, tym ma mniejsze wymagania pokarmowe,
  • im wyższa temperatura podłoża, tym składniki lepiej się rozpuszczają i są lepiej dostępne,
  • tlen w glebie jest potrzebny do wytworzenia energii niezbędnej do pobrania składników pokarmowych; mk

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook