Portrety edukacyjne

Wciornastek tytoniowiec, którego prawie nie widać

Ogórek, cebula, czosnek, por czy kapusta. Lista gatunków, które atakuje wciornastek tytoniowiec jest jeszcze dłuższa. Jak rozpoznać, że to właśnie on odwiedził naszą plantację?

Wygląd szkodnika

Dorosły owad osiąga wielkość 1,2 mm. Jego ciało może mieć zmienną barwę: od jasnożółtej do czarnej. Posiada 7-członowe czułki, a na brzegach jasnych skrzydeł włoski z frędzlami. Larwa wciornastka jest podobna do formy dorosłej, ma żółtą barwę, ale nie posiada skrzydeł. Stadium pośrednim między larwą a formą dorosłą jest poczwarka. Ma ona ciemniej ubarwione ciało od larwy i posiada już zaczątki skrzydeł. 

Objawy żerowania

Rośliny są atakowane przez larwy jak i formy dorosłe. Szkodniki pojawiają się na wszystkich częściach nadziemnych roślin: liściach, pędach, kwiatach i owocach. Żerują przede wszystkim na spodniej stronie liści oraz na wierzchołkach pędów i pąkach kwiatowych. Na opanowanych liściach, od góry znajdują się okrągłe lub kanciaste, żółte plamki, które z czasem brunatnieją. Blaszka liściowa ulega zniekształceniu. Przy dużym nasileniu szkodników dochodzi do opadania pąków kwiatowych i młodych owoców. Ciemne punkty w miejscu żerowania są odchodami wciornastków.

Występowanie

Wciornastki zimują w resztkach pożniwnych wielu gatunków, ale także na chwastach, w wierzchniej warstwie gleby, magazynach i przechowalniach. Pojawiające się wiosną wciornastki żerują na roślinach dziko rosnących w miejscu zimowania, a później przechodzą na pola uprawne. Masowy rozwój tego gatunku przypada od na okres od połowy maja i w czerwcu. 

Od momentu złożenia jaja do wytworzenia postaci dorosłej mija miesiąc. Po zakończeniu żerowania larwa schodzi do ziemi. Tam, w ciągu 7-14 dni, następuje proces przepoczwarczenia  i wylatują osobniki dorosłe, które dają początek nowemu pokoleniu. W warunkach polowych wciornastki mogą mieć 2–4 pokoleń. 

Ochrona

Po pierwsze należy zapobiegać występowaniu szkodnika poprzez usuwanie i niszczenie resztek pożniwnych. Pamiętać należy także o unikaniu lokalizacji upraw ogórków, cebuli, porów czy kapust w bliskim sąsiedztwie. Są to podstawowe rośliny żywicielskie wciornastków i mogą masowo przechodzić na pobliskie pola. 

Do chemicznej ochrony upraw możemy zastosować:

  • cebula – Alfazot 025 EC, Arkan 050 CS, Bulldock 025 EC, Karate 2,5 WG, Karate Zeon 050 CS, LambdaCe 050 CS, Miros 20 SP, Mospilan 20 SP, Patriot 100 EC, SpinTor 240 SC, Stonkat 20 SP, Tekapo 025 EC, Wojownik 050 CS  
  • dynia – Miros 20 SP, Mospilan 20 SP, Stonkat 20 SP 
  • fasola – Miros 20 SP, Mospilan 20 SP, Stonkat 20 SP 
  • groch – Bulldock 025 EC, Miros 20 SP, Mospilan 20 S, Tekapo 025 EC
  • kapusta – Arkan 050 CS, Dursban Delta 200 CS, Karate 2,5 WG, Karate Zeon 050 CS, LambdaCe 050 CS, Miros 20 SP, Mospilan 20 SP, SpinTor 240 SC, Stonkat 20 SP, Wojownik 050 CS 
  • ogórek – Bulldock 025 EC, Miros 20 SP, Mospilan 20 SP, Stonkat 20 SP, Tekapo 025 EC 
  • papryka – Miros 20 SP, Mospilan 20 SP, Stonkat 20 SP 
  • por – Bulldock 025 EC, Cyperkill Max 500 EC, Cythrine Garden 10 ME, Miros 20 SP, Mospilan 20 SP, Sorcerer 500 EC, SpinTor 240 SC, Stonkat 20 SP, Super Cyper 500 EC, Tekapo 025 EC 

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook