StoryEditor

Wiroidy - najprostsze patogeny

05.04.2016., 10:24h
Wydawałoby się, że wirusy to najprostsze z możliwych patogenów. Dziś wiemy, że tak nie jest, a formą od nich prostszą są wiroidy.

Termin "wiroid" został użyty po raz pierwszy w 1971 r. przez T.O. Dienera do określenia patogena powodującego wrzecionowatość bulw ziemniaka. Wiroidy są zbudowane z pojedynczej nici kwasu rybonukleinowego, która jest dodatkowo krótka (zawiera 247-399 nukleotydów). Tym co odróżnia je od wirusów jest brak płaszcza białkowego (kapsydu) oraz ingerencja w metabolizm komórki na etapie transkrypcji (u wirusów na etapiee transalacji).

Objawami chorób pochodzenia wiroidowego mogą być karłowatości, żółknięcia czy zniekształcenia, są one efektem zaburzeń w produkcji substancji wzrostowych. Wiroidy dobrze namnażają się w temperaturze 25-32°C, przy 4-6°C ich rozwój ustaje.

Choroby wiroidowe występują w większym nasileniu podczas ciepłego lata na takich roślinach jak: ogórki, ziemniaki czy pomidory. Nie są przenoszone przez wektory, a jedynie mechanicznie (mikrouszkodzenia) i w czasie szczepienia. Z sezonu na sezon mogą przetrwać w nasionach (co rzadko zdarza się u wirusów)

Choroby pochodzenia wiroidowego nie mają w Polsce większego znaczenia, oprócz patogena powodującego wrzecionowatość bulw ziemniaka. Warto jednak wiedzieć, że w przyrodzie istnieją i takie nieskomplikowane twory, które bardzo mogą utrudniać prawidłowy wzrost roślin.

Przykładowe choroby:

  • wiroid wrzecionowatości bulw ziemniaka - powoduje spadek plonu nawet o 50%, jako jedyny patogen z tej grupy jest notowany w Polsce stosunkowo często
  • wiroid karłowatości chryzantemy
  • utajony wiroid brzoskwini
    mk
19. kwiecień 2024 09:38