StoryEditor

Przechowywanie cebuli szansą na zysk

18.12.2015., 10:13h
Nie tylko wysoki plon i dobra jakość, ale również długie przechowywanie cebuli pozwalają myśleć o zysku. Przechowując cebulę, można spokojnie kontrolować stan rynku i podejmować decyzję o jej sprzedaży w najkorzystniejszym momencie.

Rynek cebuli cechuje się dużym zróżnicowaniem, związanym z wielkością plonów oraz cenami skupu. Czasami zdarza się, że już po zbiorze producenci uzyskują satysfakcjonujące ceny – wtedy też sprzedaż cebuli prosto z pola jest opłacalna. Niekiedy jednak cebulę korzystnie jest przechowywać, gdyż jej ceny znacznie wzrastają po Nowym Roku.

Zbiór powinien nastąpić, kiedy ponad ¾  warzyw na plantacji ma załamany szczypior, a 3–4 liście na każdej cebuli są nadal zielone. Wyczekiwanie na całkowite zaschnięcie szczypioru może przynieść negatywne skutki – ponowne ukorzenienie, które powoduje przerwanie okresu spoczynku, na skutek czego wyrastanie szczypioru następuje wcześniej i skraca się przy tym trwałość przechowalnicza...  Małgorzata Rosikiewicz

Więcej w numerze 1/2016 WiOM, s. 62.

20. kwiecień 2024 14:57