Technika

06 Wrzesień 2018

Z pasji tworzenia

Gdy spotka się dwóch ludzi, którzy mają pasję tworzenia, to powstaje nowy produkt rynkowy.

Dzięki wspólnej pasji do mechaniki rok temu powstała firma DXD Engineering Poland. Damian Szopiński i Dariusz Kulik stworzyli maszynę do obierania cebuli.
 Małe doświadczenie?
 Patrząc na czas istnienia firmy możemy powiedzieć, że jest w okresie niemowlęcym, nasuwa się więc pytanie jakie może zaoferować doświadczenie klientom. Okazuje się, że Damian Szopiński od 10 lat prowadzi firmę Renovatio Problasting, która zajmuje się obróbką strumieniowo–ścierną. Działa ona praktycznie w każdej gałęzi przemysłu,do spożywczego do petrochemicznego. Od szkiełkowania stali kwasoodpornej i aluminium, do bezinwazyjnego sodowania czy śrutowania stali węglowej i to niezależnie od gabarytów. Oferowana usługa sodowani, nadaje się do usuwania powłok lakierniczych, brudu, smarów, olejów. Zajmuje się renowacją zabytkowych elewacji oraz pojazdów, co wpłynęło na połknięcie bakcyla kolekcjonerskiego starych pojazdów.
.Natomiast Dariusz Kulik branżę cebulową zna od podszewki, ponieważ przez wiele lat był z nią związany zawodowo.Pracował w obieralniach cebuli,był także serwisantem maszyn
do obierania cebuli.
 Od pomysłu…
Pomysłodawcą maszyny do obierania cebuli jest Dariusz Kulik. On także w firmie zajmuje się projektowaniem i unowocześnianiem produktu. Innowacyjna maszyna Onion Express (E.O 3.0) jest Trzecią generacją w 100% polskiej maszyny do automatycznego obierania cebuli przemysłowej. Wydajność maszyny wynosi do 160 cebul/minutę (najczęściej stosowane jest ustawienie 120 cebul/minutę ze względu na wydajność operatora). Pozwala to na obranie od 0,6 to 0,8 tony/godz. Maszyna automatycznie się kalibruje, dlatego możliwe jest obieranie cebuli o średnicy od 35 do 80 mm. Dopiero wyższe średnice cebul wymagają dodatkowej kalibracji urządzenia. Maszyna obiera cebulę niesortowaną, automatyczna taśma dostarcza warzywo do dwóch łańcuchów wlotowych. Praca operatora ogranicza się do właściwego umiejscowienia cebuli w wózkach podawczych. Następnie obrotowe noże obcinają piętkę oraz korzeń cebuli, a obrotowe noże poziome przygotowują do usunięcia łupiny przez sprężone powietrze. Poza automatyczną kalibracją i systemem aktywnego docisku przez łańcuchy. Innowacyjnym rozwiązaniem jest również wtórne nacinanie łupiny przez noże. Po pierwszym nacięciu następuje obrócenie cebuli i ponowne nacięcie. Ułatwia to jej usunięcie przez sprężone powietrze. Testy przeprowadzone z pierwszą wersją obieraczki (wersje testowe pracują już 4 lata) przekonały go do połączenia sił i założenia wspólnego biznesu. Niespotykany w innych maszynach sposób obierania cebuli został przez wspólników opatentowany.


Maciej Kania
 

Więcej przeczytasz we wrześniowym numerze WiOM. Zapraszamy do lektury.

Zobacz także więcej artykułów z tej kategorii

Facebook