StoryEditor

Dynie nie tylko na niedzielę

29.10.2018., 11:39h
Dopiero, wraz z COBORU gościliśmy Państwa na licznych spotkaniach polowych, mając w tle odległe Seminarium Dyniowe, a tu już i ono za nami.
Niedzielny, nawet wyborczy czas (21 październia) nie przeszkodził licznym plantatorom m.in. dostawcom surowca do przetwórni GreenYard w zainteresowaniu się odmianami dyni, przywiezionymi do wsi Błoto przez firmy: Agro-Expert, H.M. Clause, Enza Zaden, W. Legutko, Sakata i Polan.

Odmiany Agro-Ekspert
* Early Butternut – do 100-dniowa odmiana ozdobna i jadalna. Owoce w kształcie dzwonu. Ich miąższ koloru pomarańczowego jest bardzo słodki o posmaku orzechowym. Masa owoców 1–2 kg. Poleca się zagęszczenie 70–80 szt./100 m2.

* Musquee de Provence jest odmianą bardzo plenną o 135-dniowym okresie wegetacji. Owoc waży 3–8 kg. Jest okrągły, spłaszczony, jego miąższ jest intensywnie pomarańczowo-czerwony, wyjątkowo smaczny. Zalecana gęstość uprawy to 50–60 roślin na 100 m2.

W katalogu prezentowanym przez firmę widnieje 28 odmian dyni.

Odmiany H.M. Clause
* Musquee D‘Hiver De Provence  jest odmianą późną o wybitnych walorach smakowych. Owoce osiągają masę 5–8 kg. Miąższ jest bardzo gruby, intensywnie wybarwiony. Zalecana jest uprawa z rozsady. Wegetacja trwa 115 dni. Zalecane zagęszczenie – 5,5–6 tys. szt./ha.

* Potimarron – jest odmianą 75-dniową. W porównaniu z innymi odmianami owoce są stosunkowo małe –1–2,5 kg. Kształtem przypominają sakiewkę. Są bardzo smaczne, nawet na surowo. Spożywa się ze skórką. Optymalne zagęszczenie – 7–7,5 tys. szt./ha.

Odmiany Enza Zaden
* Hannah F1 – to dynia piżmowa. Masa owocu 1,5–2 kg. Miąższ jest pomarańczowy z małą komorą nasienną. Sprawdza się i w przetwórstwie i na rynku warzyw świeżych.

* Orange Summer F1 reprezentuje typ Hokkaido. Jest odmianą wczesną i bardzo plenną. Skórka owoców jest prawie czerwona. Jest ceniona ze względu na smakowitość. Przeznaczona na rynek warzyw świeżych i do przetwórstwa.

Odmiany W. Legutko
* Otylia F1 tworzy bardzo kształtne owoce o różowo-pomarańczowej skórce i niezwykle smacznym, żółtym miąższu. Jego grubość sięga 7 cm. Masa owoców – 5–10 kg.
Szczególnie często miąższ jest przetwarzany na soki i dżemy. Może być także spożywany na surowo. Owoce są odporne na uszkodzenia podczas transportu.

* Justynka F1 jest odmianą bardzo plenną (60–80 t/ha). Wyróżnia ją zawartość masy suchej masy – 10–12% i 8–12 mg/100 g β-karotenu. Masa owoców 3–3,5 kg. Skórka i miąższ są ciemnopomarańczowe. Miąższ ma grubość 3–4 cm.

Odmiany z firmy Sakata
* Atlas F1 – rośliny bardzo dobrze okrywają owoce, umożliwiając wydłużenie wegetacji i uzyskanie wysokiego plonu. Atlas F1 do dynia piżmowa o owocach wysokiej jakości osiągających masę 2–2,5 kg. Miąższ owoców ma kolor pomarańczowy, jest bardzo smaczny, zawiera dużo cukru.

* Terrafin F1 jest wczesną do średnio wczesnej odmianą dyni w typie Halloween. Owoce są wyrównane, okrągłe, lekko karbowane o pomarańczowej skórce i miąższu. Osiągają masę 3,5–4 kg i średnicę 20–25 cm. Jedna roślina tworzy przeciętnie 4–5 owoców.

* Boomer F1 – dynia w typie Halloween o bardzo wyrównanych lekko spłaszczonych owocach. Owoce bardzo dobrze wybarwione pomarańczowe o wadze od 4 do 7 kg, średnicy 23–26 cm. Odmiana tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego. Okres wegetacji 105–120 dni.

* Flynn F1 – odmiana dyni w typie Haloween o owocach średnicy 20–22 cm oraz wadze od 3 do 4 kg posiadających ciemnozielony mocny ogonek. Przeciętny zbiór dla tej odmiany wynosi po 2,5 owocu na krzak. Odmiana posiada tolerancję wobec mączniaka.

Katarzyna Wójcik
19. kwiecień 2024 22:08