StoryEditor

Gatunki i odmiany warzyw nadające się do kiszenia

08.09.2021., 00:00h

Kiszonki zyskują coraz większą popularność, ze względu na swoje walory zdrowotne. Na spotkaniu Kiszonkarskim w Karnicach woj. dolnośląskie, mieliśmy możliwość poznać gatunki i odmiany warzyw, które najlepiej sprawdzają się podczas zakiszania.

Kapusta czołowym warzywem kiszonym w Polsce

Wśród kolekcji odmian PNOS Ożarów Mazowiecki oraz współpracującej z nimi już od lat Moravo Seed, można wyróżnić 8 odmian, które po wieloletnich testach, polecane są do kiszenia:

Avak – średnio-późna odmiana kapusty o lekko spłaszczonej główce, której waga dochodzi do 4,5kg. Odporna na pękanie. Charakteryzuje się wysoką zawartością cukru i witaminy C, dlatego świetnie nadaje się do kiszenia.  Przeznaczona, również do zbioru mechanicznego.

Madison - średnio późna odmiana, rekomendowana do kwaszenia, bezpośredniego spożycia i krótkiego przechowywania do 3 miesięcy. Główki o zwartej strukturze i średnio długim głąbie. Liście lekko pokarbowane z lekkim woskowym nalotem.

Magion – odporna na fuzariozę kapusty, główka o eliptycznym kształcie, ścisła o krótkim głąbie. Przeznaczona do szatkowania, kiszenia, na świeży rynek i do krótkiego przechowywania.

Status – średnio późna odmiana. Charakteryzuje się kulistą główką o zwartej strukturze. Dodatkowo jest ona bardzo odporna na pękanie. Wykorzystywana do szatkowania, kiszenia, na świeży rynek i do krótkiego przechowywania.

Zeus – średnio wczesna, o 80 dniowym okresie wegetacji, do zbioru w lecie na wczesne kiszenie. Masa główki wynosi 1,7 – 2,2kg.

Betti – bardzo wczesna, o najkrótszym okresie wegetacji tj. około 55 dni. Tworzy małe, okrągłe głowy o wadze do 1,8 kg. Odporna na pękanie. Przeznaczona na świeży rynek, oraz wczesne kiszenie.

Aros – to późna odmiana, przeznaczona do bardzo długiego przechowywania, w sprzyjających warunkach nawet do końca maja. Tworzy kuliste, zwięzłe, niepękające główki o średniej wielkości. Polecana do zbioru mechanicznego.

Albatros – późna odmiana mieszańcowa. Zalecana do długiego przechowywania, charakteryzuje się bardzo twardymi, zbitymi główkami, mocno okrytymi liść z krótkim głąbem. Liście pokryte silnym nalotem woskowym. Polecana do przedłużonego zbioru, ze względu na wysoką odporność na pękanie.


Moravo seed

Na drugim miejscu ogórki gruntowe

Do kiszenia stosuje się przede wszystkim odmiany ogórka z przewagą kwiatów żeńskich, ze względu na jakość surowca, długość przechowywania oraz smak. Jest jednak parę odmian partenokarpicznych, które sprawdzają się w zakiszaniu:

1.       Zefir – odmiana wczesna, sprawdza się na słabym gruncie. Bardzo ładny kształt ogórka. Podstawowa odmiana z palety PNOS Ożarów Mazowiecki. Nadająca się idealnie do kiszenia.

2.       Lokata – średnio wczesna, do kiszenia i kwaszenia. Odmiana nieprzerastająca, o dużej odporności na mączniaka rzekomego i prawdziwego. Ma dużą zdolność regeneracji pędów. Sprawdza się przy zbiorze samolotowym

3.       G17 – odmiana charakteryzuje się doskonałą tolerancją na mączniaka, wczesnym plonem i bardzo wyrównanym plonem.

4.       G32 – ogórek kształtny, jasny. Łatwy do wkładania do słoika. Przeznaczona na kiszenie i małosolny. Gruba, rzadsza brodawka. Bardzo wcześnie wchodzi w okres plonowania. Testowana w Polsce 2 rok.

5.       Alice – grubo i gęsto brodawkowa. Wolno przerasta, daje bardzo wyrównane plony. Odmiana o dużej odporności na mączniaki. Kształt smukły, typowo słoikowy. Owoc genetycznie pozbawiony goryczy.

6.       Zuzanna – ogórek partenokarpiczny, średnio wczesny. Owoce mięsiste, grubobrodawkowe, cylindryczne.

7.       Malika – odmiana o krótszym owocu, nieprzerastająca, bardzo plenna. Polecana i jako mało solne i na rynek świeży

8.       Karavan – odmiana partenokarpiczna, grubobrodawkowa, ciemnozielona, nieprzerastająca. Do produkcji konserw oraz na małosolne. Sprawdza się również w tunelu. Odmiana bardzo plenna. Duża tolerancja na warunki stresowe. Posiada krótkie międzywęźla, do 2-3 owoców na węźle. Wolno przerasta, wyrównana równa brodawka.

9.       Brutus – typowy ogórek produkowany na małosolny. Sprawdza się w gruncie i pod osłonami. Może być uprawiana cały rok.

Kisić można również buraki ćwikłowe

Wśród odmian sprawdzających się w produkcji kiszonek znalazły się również buraki ćwikłowe. Coraz częściej wykorzystywane wśród Polaków w codziennej diecie. Odmiany sprawdzające się w kiszeniu to:

1.       Bona – odmiana średnio późna, o 120 okresie wegetacji. Jest okrągła i ma gładką skórkę korzenia. Odmiana w której miąższ jest intensywnie czerwony, bez pierścieni. Daje bardzo wysoki plon.

2.       Alexis – średnio późna i późna. Odmiana o cylindrycznym korzeniu. Miąższ ma intensywnie wybarwiony, bez zaznaczonych pierścieni. Nadaje się do długotrwałego przechowywania, jak również do produkcji soków, koncentratów i kiszonek.

25. kwiecień 2024 08:11