Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Gatunki i odmiany warzyw nadające się do kiszenia

Gatunki i odmiany warzyw nadające się do kiszenia

Kiszonki zyskują coraz większą popularność, ze względu na swoje walory zdrowotne. Na spotkaniu Kiszonkarskim w Karnicach woj. dolnośląskie, mieliśmy możliwość poznać gatunki i odmiany warzyw, które najlepiej sprawdzają się podczas zakiszania.

Kapusta czołowym warzywem kiszonym w Polsce

Wśród kolekcji odmian PNOS Ożarów Mazowiecki oraz współpracującej z nimi już od lat Moravo Seed, można wyróżnić 8 odmian, które po wieloletnich testach, polecane są do kiszenia:

Avak – średnio-późna odmiana kapusty o lekko spłaszczonej główce, której waga dochodzi do 4,5kg. Odporna na pękanie. Charakteryzuje się wysoką zawartością cukru i witaminy C, dlatego świetnie nadaje się do kiszenia.  Przeznaczona, również do zbioru mechanicznego.

Madison - średnio późna odmiana, rekomendowana do kwaszenia, bezpośredniego spożycia i krótkiego przechowywania do 3 miesięcy. Główki o zwartej strukturze i średnio długim głąbie. Liście lekko pokarbowane z lekkim woskowym nalotem.

Magion – odporna na fuzariozę kapusty, główka o eliptycznym kształcie, ścisła o krótkim głąbie. Przeznaczona do szatkowania, kiszenia, na świeży rynek i do krótkiego przechowywania.

Status – średnio późna odmiana. Charakteryzuje się kulistą główką o zwartej strukturze. Dodatkowo jest ona bardzo odporna na pękanie. Wykorzystywana do szatkowania, kiszenia, na świeży rynek i do krótkiego przechowywania.

Zeus – średnio wczesna, o 80 dniowym okresie wegetacji, do zbioru w lecie na wczesne kiszenie. Masa główki wynosi 1,7 – 2,2kg.

Polecany artykuł
08.09.2021
Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Zapraszamy na konferencję

Betti – bardzo wczesna, o najkrótszym okresie wegetacji tj. około 55 dni. Tworzy małe, okrągłe głowy o wadze do 1,8 kg. Odporna na pękanie. Przeznaczona na świeży rynek, oraz wczesne kiszenie.

Aros – to późna odmiana, przeznaczona do bardzo długiego przechowywania, w sprzyjających warunkach nawet do końca maja. Tworzy kuliste, zwięzłe, niepękające główki o średniej wielkości. Polecana do zbioru mechanicznego.

Albatros – późna odmiana mieszańcowa. Zalecana do długiego przechowywania, charakteryzuje się bardzo twardymi, zbitymi główkami, mocno okrytymi liść z krótkim głąbem. Liście pokryte silnym nalotem woskowym. Polecana do przedłużonego zbioru, ze względu na wysoką odporność na pękanie.


Moravo seed

Na drugim miejscu ogórki gruntowe

Do kiszenia stosuje się przede wszystkim odmiany ogórka z przewagą kwiatów żeńskich, ze względu na jakość surowca, długość przechowywania oraz smak. Jest jednak parę odmian partenokarpicznych, które sprawdzają się w zakiszaniu:

1.       Zefir – odmiana wczesna, sprawdza się na słabym gruncie. Bardzo ładny kształt ogórka. Podstawowa odmiana z palety PNOS Ożarów Mazowiecki. Nadająca się idealnie do kiszenia.

2.       Lokata – średnio wczesna, do kiszenia i kwaszenia. Odmiana nieprzerastająca, o dużej odporności na mączniaka rzekomego i prawdziwego. Ma dużą zdolność regeneracji pędów. Sprawdza się przy zbiorze samolotowym

3.       G17 – odmiana charakteryzuje się doskonałą tolerancją na mączniaka, wczesnym plonem i bardzo wyrównanym plonem.

4.       G32 – ogórek kształtny, jasny. Łatwy do wkładania do słoika. Przeznaczona na kiszenie i małosolny. Gruba, rzadsza brodawka. Bardzo wcześnie wchodzi w okres plonowania. Testowana w Polsce 2 rok.

5.       Alice – grubo i gęsto brodawkowa. Wolno przerasta, daje bardzo wyrównane plony. Odmiana o dużej odporności na mączniaki. Kształt smukły, typowo słoikowy. Owoc genetycznie pozbawiony goryczy.

6.       Zuzanna – ogórek partenokarpiczny, średnio wczesny. Owoce mięsiste, grubobrodawkowe, cylindryczne.

7.       Malika – odmiana o krótszym owocu, nieprzerastająca, bardzo plenna. Polecana i jako mało solne i na rynek świeży

8.       Karavan – odmiana partenokarpiczna, grubobrodawkowa, ciemnozielona, nieprzerastająca. Do produkcji konserw oraz na małosolne. Sprawdza się również w tunelu. Odmiana bardzo plenna. Duża tolerancja na warunki stresowe. Posiada krótkie międzywęźla, do 2-3 owoców na węźle. Wolno przerasta, wyrównana równa brodawka.

9.       Brutus – typowy ogórek produkowany na małosolny. Sprawdza się w gruncie i pod osłonami. Może być uprawiana cały rok.

Kisić można również buraki ćwikłowe

Wśród odmian sprawdzających się w produkcji kiszonek znalazły się również buraki ćwikłowe. Coraz częściej wykorzystywane wśród Polaków w codziennej diecie. Odmiany sprawdzające się w kiszeniu to:

1.       Bona – odmiana średnio późna, o 120 okresie wegetacji. Jest okrągła i ma gładką skórkę korzenia. Odmiana w której miąższ jest intensywnie czerwony, bez pierścieni. Daje bardzo wysoki plon.

2.       Alexis – średnio późna i późna. Odmiana o cylindrycznym korzeniu. Miąższ ma intensywnie wybarwiony, bez zaznaczonych pierścieni. Nadaje się do długotrwałego przechowywania, jak również do produkcji soków, koncentratów i kiszonek.

Gatunki i odmiany warzyw nadające się do kiszenia

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody