Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Jak produkować cebulę wysokiej jakości?

Jak produkować cebulę wysokiej jakości?

Uprawa cebuli nie jest łatwa, jednak przy wsparciu fachowców można osiągnąć bardzo wysokie plony. Jakie etapy produkcji są najważniejsze i na co zwrócić uwagę? Mieliśmy okazję usłyszeć w Lubrańczyku (woj. kujawsko-pomorskie, powiat włocławski) w gospodarstwie Mateusza Jaskulskiego podczas Kujawsko-Wielkopolskich Dni Cebuli Bejo.

Warunki produkcji cebuli w tym roku

Mateusz Jaskulski od kilku lat uprawia cebulę. W ciągu ostatnich 3 lat zauważył wysoką presję wciornastka. W tym roku, udało się ograniczyć straty pestycydem Movento. Wysiew odbył się na przełomie marca i kwietnia, w dość wilgotnym okresie. Wschody były prawie stu procentowe. Niestety po nich przyszły chłodny maj i upały w czerwcu, które trochę wstrzymały wzrost cebuli. W tym okresie plantacja była nawadniana. Około 10 lipca nad cebulą w Lubrańczyku przeszedł deszcz nawalny z gradem, który obił w pełni rozwinięty szczypior.

- Po tej ulewie, zwiększyliśmy ilość środków grzybobójczych, żeby zmniejszyć szkody po obiciu. Cebula załamał się i uschła w tym samym momencie, plon jest wyrównany – wspomina właściciel

Kolekcja odmian cebuli od Bejo

W trakcie spotkania, na polu w Lubrańczyku oglądaliśmy kolekcję odmian cebuli. Wśród nich 3 były czerwone i 5 żółtych. Do uprawy użyto nasion standardowych, podkiełkowanych i podkiełkowanych z formulacją B-Mox (nowość, dostępna najprawdopodobniej w przyszłym roku). Wśród wielu z nich Bejo zaprezentowało odmiany:

  • Sedona, z bardzo mocną łuską, świetnie nadająca się do przechowywania nawet do lutego, która w tym roku biła rekordy plonów
  • Hytune, bardzo wczesna, o również sporym plonie i równoczesnym dojrzewaniu.
  • Red Tide – odmiana mieszańcowa z Red Baronem. Charakteryzuje się ciemną czerwoną łuską. Nr 1 wśród najlepiej przechowywujących się odmian.
  • Red Lady – uprawiana z rozsady, duża i twarda cebula, nadaje się na rynek świeży i do przechowywania.

Zaprezentowano, również 2 odmiany odpornościowe, nadające się do stosowania w uprawie ekologicznej. Redlander, cebula czerwona i Hylander – cebula żółta. Obie odmiany są odporne na mączniaka rzekomego, o długim okresie wegetacji, dzięki któremu można je bardzo długo przechowywać, nawet do lipca.

cebula odmiana hytune

Polecany artykuł
14.09.2021
Odmiany marchwi o średniej i dużej odporności na choroby

Ha-Dwa-O – czyli wsparcie nawadniania

Siedziba firmy mieści się w Gnieźnie, sprzedają i projektują systemy nawadniania w Polsce od 20 lat. Na plantacji w Lubrańczyku zastosowano system oparty o taśmę nowej generacji D1000, charakteryzuje się indywidualnym kroplownikiem i wylotem szczelinowym, co zwiększa odporność na zapychanie. Taśma ta jest najczęściej stosowana na plantacjach cebuli, z rozstawem szczelin co 20 cm i wydatkiem z kroplownika 0,64 litra. Ze względu na to, iż na plantacji było aż 15 sekcji, zamontowano dodatkowo elektrozawory i automatyczne sterowanie, oraz 3 różne filtry, aby zabezpieczyć kroplowniki przed zapychaniem.

Ochrona cebuli według BASF

Maciej Wita, opowiadał o ochronie na plantacji Mateusza Jaskulskiego. W pierwszej kolejności omówione zostały herbicydy. BASF w terminie siewu zimowego, rekomenduje stosowanie tylko pendimetaliny, w dawkach dzielonych.  Z produktów BASF na plantacji zastosowano Stomp Aqua w dawce 1l/ha po siewie. Dodatkowo, zwrócił uwagę na to, jak nie stosować preparatu Wing P. Taka uniwersalna zasada, nie wolno go stosować po siewie. Najwcześniej można go stosować na etapie 1 liścia. W kwestii fungicydów, należy zwrócić uwagę na to, aby zabezpieczyć cebulę przed stemphylium (Stemphylium vesicarium), ponieważ łatwiej w przypadku tej choroby, lepiej zapobiegać niż zwalczać. Najlepiej wykonać zabieg w fazie 4-5 liści właściwych, najlepiej preparatem Signum w dawce 1 kg/ha. Oczywiście i pamiętajmy o adiuwantach stosując zabiegi w cebuli.

Nawożenie cebuli w oparciu o preparaty firmy YARA

Podstawą do ustalenia nawożenia są wyniki analizy gleby. Na plantacji w Lubrańczyku, wykorzystano sprawdzony program. W ramach którego zastosowano prawie tonę nawozów posypowych. Z czego 500kg przed założeniem plantacji. Dodatkowo około 200 kg wszystkich wykorzystanych nawozów poszło do fatygacji.

- Pamiętajmy o stosowaniu najstarszej rolniczej zasady: co zabrałeś, oddaj – mówi Wojciech Kopeć – Bardzo dużo, wiemy o azocie, fosforze i potasie, ale wciąż zapominamy o wapniu. Utożsamiamy go z odczynem gleby. Wapń jest pobierany przez rośliny w sposób bierny i trafia do zielonych części rośliny – dodaje przedstawiciel Yara Poland.

W uprawie warzyw, bardzo duża ilość wapnia pobierana jest z gleby z plonem, nawet do 110 kg w sezonie. Niedobory te, należy uzupełnić nawozem zawierający w swoim składzie wapń rozpuszczany  w wodzie, najlepiej węglan wapnia. W programach nawozowych Yary znajdują się takie jak produkty jak Unika Calcium lub YaraLiva Tropicote.


Autor: Joanna Białek
  

zdjecia: Joanna Białek

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody