Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Jak wspierać uprawę ekologiczną warzyw przy pomocy bakterii

Jak wspierać uprawę ekologiczną warzyw przy pomocy bakterii

Podczas seminarium w Sątyrzu rozmawialiśmy z praktykami zajmującymi się produkcją ekologiczną. Jednym z jej aspektów jest wsparcie i ochrona roślin preparatami bakteryjnymi. Zobaczcie co na ten temat powiedział dr Janusz Mazurek z firmy BioLider.

Uprawa ekologiczna to przede wszystkim wykorzystanie składników pokarmowych w glebie.

W pierwszej kolejności, wykorzystajmy naturalne składniki pokarmowe w glebie. Aby je wzbogacić, można zastosować produkt wspomagający mineralizację resztek pozbiorczych. W ofercie BioLider znajduje się produkt o nazwie RewitalPRO+. Jego zasadniczym zadaniem jest wykorzystanie bakterii w celu wzbogacenia gleby. Przyspiesza on rozkład resztek pozostałych w gruncie po zbiorach, poprawiając dzięki temu żyzność i zdrowotność gleby.

- Sam produkt jest ciekawą mieszaniną kilkudziesięciu bakterii wspomagających rozkład materii organicznej – mówi Janusz Mazurek.

Po drugie, azot w glebie musi być!

BioLider ma w swojej ofercie bardzo ciekawy produkt który w składzie ma bakterie redukujące azot atmosferyczny do form przyswajalnych przez rośliny. Bakterie Azotobacter i Arthrobacter asymilują 15-50 kg azotu/ha rocznie. Dostarczając w ten sposób rośliną azot poprawiają rozwój systemu korzeniowego, efektywność odżywiania roślin oraz zwiększają odporność na stres. AzotPower można stosować z wszystkimi środkami ochrony roślin, poza fungicydami.

Nie ochrona roślin, a wsparcie naturalnej odporności.

BioLider nie posiada w swojej ofercie środków ochrony roślin, tylko środki wspomagające naturalną odporność roślin. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzili dużą skuteczność przy łączeniu preparatów BaktroTarcza w i BaktroTarcza S z klasycznymi środkami ochrony roślin. W ten sposób roślina wykorzystuje swój naturalny potencjał i zaczyna się bronić przed agrofagami. A produkty BioLider mają zastosowanie, również w produkcji komercyjnej.

Zobacz wywiad z dr Januszem Mazurkiem:

Jak wspierać uprawę ekologiczną warzyw przy pomocy bakterii

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody