Kaliski Dzień Kapusty w Opatówku

Kaliski Dzień Kapusty w Opatówku

21 września 2019 roku w Zespole Szkół im. Stanisława Mikołajczyka w Opatówku miał miejsce Kaliski Dzień Kapusty. Dla uczestników spotkania był to czas pozyskiwania niezbędnej wiedzy dotyczącej odmian, uprawy i przetwórstwa kapusty.

Odmiany, uprawa i przetwórstwo kapusty

Podczas spotkania uczestnicy mieli okazję by zaznajomić się z szeroką ofertą odmianową kapusty przedstawioną przez firmy Enza Zaden, PNOS Ożarów Mazowiecki oraz Sakata. Po poznaniu prezentowanych odmian uczestnicy spotkania mieli okazję by poznać ofertę sprzętu i środków produkcji prezentowanych przez firmy branżowe m. in. Azelis, FMC (Verimark 200 SC, Benevia 100 OD) oraz Timac Agro Polska. Nie lada gratką dla przetwórców był pokaz maszyn do przetwórstwa kapusty – "TTM" Maszyny Spożywcze Sławomir Podgajny. Kaliski Dzień Kapusty to nie tylko pokazy, ale i spotkanie edukacyjne, na którym uczestnicy z wykładu dr Marii Rogowskiej (PWSZ Skierniewice) dowiedzieli się jak rozpoznawać szkodniki warzyw kapustnych. Po warsztatach przyszedł czas na degustacje i konkurs na najlepszą kapustę kiszoną. Najwięcej głosów uzyskała kapusta kiszona firmy Zenrom. Więcej informacji wkrótce.

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Czerwiec2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE