Kłecki Dzień Ogórka. Odmiany, ochrona, nawożenie i zbiór ogórka

Kłecki Dzień Ogórka. Odmiany, ochrona, nawożenie i zbiór ogórka
zobacz galerię

Michalcza koło Kłecka w sobotę 18 lipca przekształciła się w ogórkowe centrum Polski. A to za sprawą spotkania dla plantatorów zorganizowanego przez GPW Chrobry, Wielkopolską Izbę Rolniczą i WiOM.

W tym sezonie Grupa Producentów Warzyw Chrobry uprawia ogórka na powierzchni 35 ha. Uczestnicy sobotniego spotkania mieli okazję zobaczyć plantację Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich – ściółkowaną czarną folią i fertygowaną. Odległość między rzędami ogórka wynosi 1,5 m. W rzędzie co 33 cm były wysiane po dwa nasiona. Podobnie, jak na większości tegorocznych plantacji ogórka i tutaj trzeba było go dosiewać. Pola były przykryte agrowłókniną. Mimo zastosowania herbicydu Command 480 EC, zachwaszczenie w międzyrzędziach było duże. Dominował szarłat szorstki. Odchwaszczano też mechanicznie. Pól członków Grupy nie ominęły też zalania. Plonowanie zaczęło się z początkiem lipca.

Grupa Chrobry sprzedaje rocznie 2–3 tysiące ton ogórka sortowanego wg wielkości: 5–8, 6–9, 10–12, 12+, 13–15. W Polsce nie sprzedają się największe sorty ogórka. Są wywożone do Czech i Niemiec.

GPW Chrobry


Grupa Producentów Warzyw z Kłecka istnieje już 14 lat. Obecnie liczy 8 członków – producentów warzyw (ogórka, buraka ćwikłowego, cebuli, papryki, brokułu, patisona, dyni) z gmin Kłecko, Mieleszyn i Mieścisko.

Warzywa wyprodukowane w Grupie są również przetwarzane i sprzedawane pod marką Dobrodzieje. Przetwórnię w Kłecku opuszczają nie tylko tradycyjnie przetworzone ogórki, ale także gotowane i pakowane próżniowo buraki, dynia, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja i kukurydza.

Z firmy Bejo

Dominującą w tym sezonie na kłeckich polach odmianę Allianz przedstawił Ireneusz Ruciński z firmy Bejo. To 62-dniowa odmiana grubo brodawkowa z przewagą kwiatów żeńskich. Podobną odmianą jest Atlantis. Jaśniejsze owoce, poszukiwane przez plantatorów tworzy Atomic. Na polu Izabeli i Zbigniewa Stajkowskich wysiano też nową odmianę Avenger, której nasiona są dostępne na razie w próbach. Wysoką odporność na mączniaka rzekomego ma partenokarpiczny Atik, polecany więc do uprawy ekologicznej. Wart uwagi jest też Amarok i nowa odmiana w jego typie – Bejo 3387. Trochę jaśniejsze owoce tworzy Bejo 3386.

– Bardzo zaawansowane są w Bejo doświadczenia z odmianą ogórka przeznaczoną do zbioru kombajnowego (jednorazowego) – zapewniał Ireneusz Ruciński. Obecny na spotkaniu hodowca ogórka Wojciech Hałaj zapowiedział pojawienie się jej nasion w przyszłym roku. Taki zbiór jest praktykowany w USA. Dostarcza on znaczny procent owoców dużych. Stąd konieczność wypracowania sposobów ich wykorzystania.

Z PNOS i Moravo Seed


Zbigniew Stajkowski wysiał 3 odmiany tego pochodzenia: Zefir, Izyd oraz Alice – wszystkie z przewagą kwiatów żeńskich. Najwcześniejszą z nich jest Zefir. Firma oferuje też odmiany partenokarpiczne, m.in. 55-dniową Orfeus i średnio wczesną Zuzana. – Mamy też do zaoferowania odmiany hodowli węgierskiej Karavan i Malika – mówił Dariusz Kacprzak.
Jak ogórek to i koper. Firma PNOS dystrybuuje 6 odmian: Sprinter, Szmaragd, Hanak, Oliver, Moravan i Monarch.

Bioagris oferuje

Polecany artykuł
21.07.2020
Niskie ceny ogórków. Sprawę zbada UOKiK

Preparat BlackJak, służący rozbudowie systemu korzeniowego można stosować na etapie produkcji rozsady ogórka (250 ml/rozsadę przeznaczoną na 1 ha) oraz w polu – w formie opryskiwania (2 l/ha w 300–500 l wody) lub poprzez system nawadniający (250 ml/100 l wody). 

– Ze wszystkimi preparatami kontaktowymi na bazie miedzi czy mankozebu warto stosować adiuwant Protector, utrzymujący środek na liściu – przekonywał Szczepan Grochowski. Z kolei Krzysztof Kubatko przypomniał zasady stosowania Polyversum WP. Zalecał 2–3-krotną aplikację w dawce 100 g/ha. Przypomniał też o niecelowości stosowania Polyversum przez ok. 10 dni od zastosowania fungicydów systemicznych, które przez ten czas są jeszcze w roślinie. Zapewnieniu jędrności i wyrównania ogórków służy Biocal, stosowany 2–3-krotnie od początku kwitnienia w dawce 1 l/ha.

Niełatwy sezon


Doradca warzywniczy – Piotr Borczyński podsumował dotychczasowe problemy w uprawie ogórka. Majowe mrozy dały się we znaki na wielu plantacjach, również w Grupie. U Stajkowskich ogórek był wysiany 26 kwietnia. W maju notowano szkody wyrządzane przez śmietkę kiełkówkę i glebową. Teraz z kolei (druga dekada lipca) plonowaniu ogórka nie sprzyjają zimne noce. Borczyński przypomniał też możliwość stosowania atraktantu Pollinus – wabiącego owady zapylające, co jest szczególnie ważne przy uprawie ogórków do kiszenia z przewagą kwiatów żeńskich.

Doradca omówił kilka objawów – nieprawidłowości na liściach znalezionych na plantacji. Białe uszkodzenia liści są spowodowane przez chłody lub silne wiatry, powodujące ocieranie agrowłókniny o liście. Stwierdził obecność kanciastej plamistości bakteryjnej (plamy ograniczone nerwami) oraz zaschnięte brzegi liści, będące efektem żerowania zmienika lucernowca. Lustrację pod kątem jego obecności i zwalczanie trzeba prowadzić przed owocowaniem, gdyż neonikotynoidy zalecane do zwalczania mają 14-dniową karencję. Do zwalczania przędziorka chmielowca i mszyc są dopuszczone tylko środki bezkarencyjne na bazie olejów roślinnych – Emulpar’ 940 EC oraz polimery silikonowe – Siltac EC i Next Pro.
Zwalczanie mączniaka rzekomego najlepiej zaczynać od Polyversum, przechodząc potem do Ridomil Gold MZ 67,8 WG i kolejnych fungicydów wg programu ochrony.

Nawożenie z firmą Yara


Zastosowanie produktów firmy rekomendowali Michał Wojcieszek i Wojciech Kopeć. Przed siewem, doglebowo należy wysiać nawóz wieloskładnikowy, bezchlorkowy – YaraMila Complex, zawierający azot w dwóch formach (saletrzanej i amonowej) równomiernie uwalniany podczas wegetacji i fosfor w 20% w formie polifosforanowej, nieulegającej silnemu wiązaniu przez glebę. 

Członków Grupy Chrobry nie trzeba przekonywać do fertygacji, bo ją praktykują, ceniąc m.in. za możliwość szybkiej zmiany żywienia roślin, jako reakcji na zmieniające się warunki.
Teraz w trakcie owocowania ogórek jest nawożony Kristalonem Czerwonym i Calcinitem. Kristalon Czerwony zawiera polifosforany, ważne tutaj szczególnie ze względu na wysokie pH (około 8) wody.

– W maju ze względu na niewielkie różnice temperatur rośliny, nie tylko ogórka, zachowywały się generatywnie – mówił Wojciech Kopeć. Wytworzyły mało liści, a to nie sprzyja wykarmieniu wysokiego plonu. Dlatego dajemy dodatkowe dawki Calcinitu, a później część tego nawozu zastępujemy zawierającym magnez Krista Mag. Trzeba pamiętać o zasadzie niemieszania Kristalonów z saletrą wapniową.

Skróceniu międzywęźli (większej liczbie ogórków na metrze bieżącym pędu) służy zastosowanie nawozu YaraVita Actisil.

W uprawie ogórka można też stosować KristalonTM Vega i KristalonTM Gena, zawierające fosfor w formie Super FK, rozpuszczalnej w wodzie i dostępnej dla roślin w każdych warunkach. Sprzyja ona rozwojowi systemu korzeniowego i zachowaniu czystości systemu irygacyjnego.
Bardzo dziękujemy Grupie Chrobry, Wielkopolskiej Izbie Rolniczej i wszystkim współorganizatorom za udane i owocne – pod znakiem ogórka – spotkanie.

Z przetwórni Dros


Dziadkowie Joanny Nanys – obecnej właścicielki przetwórni Dros – uprawiali osjakowską ziemię, a na niej m.in. specjalność tego regionu – chrzan. W 1983 r. rozpoczęła się historia rodzinnej przetwórni owocowo-warzywnej. Na początku rodzina przetwarzała warzywa, które urosły w ich gospodarstwie. Tak więc właścicielka pani Joanna zna też polową produkcję warzyw. Wkrótce łączenie uprawy z przetwórstwem stało się trudne do pogodzenia, szczególnie pracochłonnej uprawy chrzanu i ogórka. 

Wystąpienie pani Joanny było okraszone degustacją produktów przetwórni, m.in. koreczków z ogórków dużych rozmiarów.
Przedstawicielka branży przetwórczej przedstawiła też cienie współpracy z dostawcami surowca, co zrozumiałe nie spotkało się z aprobatą wszystkich uczestników.

– Naszymi dostawcami są okoliczni rolnicy – mówiła właścicielka. Kupujemy warzywa i owoce tylko ze sprawdzonego źródła. Nie możemy sobie pozwolić na przykład na zakiszenie przeazotowanych ogórków, bo to nie skala domowej spiżarni – podkreślała. 

Wszystkim gościom dziękujemy za liczne przybycie, miłe rozmowy i uznanie dla naszego czasopisma! 

Katarzyna Wójcik









































































Kłecki Dzień Ogórka 2020

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Wrzesień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

20°C/25°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody