Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Korzeniowe w Szczecinie Dąbiu

Korzeniowe w Szczecinie Dąbiu

Wyznaczona trasa warzywniczych seminariów przywiodła nas 30 sierpnia do Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Szczecinie Dąbiu.

Opis stanowiska
Gleby należące do stacji są sklasyfikowane jako murszowe pobagienne. Wymagają nawadniania (jest tu instalacja nawadniająca), ale są bardzo żyzne. Jest to teren eksponowany na działanie wiatrów o nieco opóźnionym początku wegetacji (po 31 marca), rocznej sumie opadów na poziomie 525 mm, średniej rocznej temperaturze około 8 oC , a okresu wegetacyjnego 13,6–14,3 oC  Liczba dni pochmurnych ponadtrzykrotnie przewyższa liczbę dni słonecznych. Podczas 109 dni w roku występuje tu rosa. Stacja ma własny punkt meteorologiczny.
– Nie jest to klimat korzystny dla pomidora i ogórka, dlatego nigdy nie prowadziliśmy doświadczeń pomidorowych, ale za to sprzyja uprawie warzyw kapustnych, korzeniowych i pora – podsumowuje dyrektor dr Dariusz Rawicki. Dlatego mamy w doświadczeniach wszystkie kapusty z różnych grup wczesności, jarmuż, selery (korzeniowe i naciowe), fasolę, rzodkiew, brukiew, bób, marchew, rzodkiewki, cebule, ziemniaki, kabaczki, cukinie, rabarbar, ale także ogórki szklarniowe. Rocznie przez nasze 5-hektarowe pola doświadczalne przewija się 600–700 odmian – wylicza dyrektor. Doświadczenia prowadzi zaledwie dwóch specjalistów i czterech pracowników fizycznych (w sezonie siedmiu).

Dziesięć odmian selera
Już drugi rok z rzędu w Szczecinie Dąbiu jest prowadzone(w ramach badań PDO*)doświadczenie z dziesięcioma odmianami selera korzeniowego finansowane przez Urząd Marszałkowski.Podczas spotkania mieliśmy szansę obserwacji roślin na poletkach oraz egzemplarzy wyrwanych i przekrojonych. 
Znamy już wyniki badań zeszłorocznych, a mianowicie największy plon handlowy dały odmiany Asterix, Neon, Monet. Analizując strukturę plonu można stwierdzić, że największy plon korzeni o średnicy powyżej 15,0 cm miały Asterix i Monet. Niewielki procent korzeni małych (o średnicy poniżej 6,0 cm) odnotowano u odmian Talar, Makar, Diamant. Korzenie niekształtne i popękane zaobserwowano u odmian: Brilliant – 2,1% i Talar – 0,9% plonu ogólnego. U odmiany Diamant było 1,4% korzeni chorych.
Biorąc pod uwagę cechy jakościowe widzimy, że największą średnią masą korzenia handlowego charakteryzowały się odmiany: Merga, Monet, Asterix i Elena. Odmiany Neon i Elena miały najmniejszy udział korzeni bocznych. Wszystkie odmiany cechowały się dużą jędrnością miąższu. Jedynie u odmiany Makar zaobserwowano lekkie sparcenie miąższu korzeni, nieco większą plamistość miąższu i puste przestrzenie. Odmiany Asterix i Monet nie miały korzeni z pustymi przestrzeniami. Miąższ badanych odmian był biały i kremowobiały.

Trzynaście odmian buraka
Podobnie jak przed rokiem testowano 13 odmian buraka ćwikłowego. W 2018 r. najwyższy plon dała odmiana Camaro, tylko nieco niższy – Bonel, trzecie miejsce zajął Wodan, a czwarty był Rywal. Wszystkie odmiany charakteryzowały się dobrą odpornością na chwościka (9 w skali 10-stopniowej). Na parcha zwykłego buraka największą odporność wykazała odmiana Wodan, a na mączniaka prawdziwego: Camaro, Borus i Bonel, chociaż pozostałe wypadły słabiej tylko o 1o. Największy udział korzeni handlowych w plonie, bo aż 98,4% miała odmiana Wodan, 98,2% – odmiana Camaro, a 97,5% – Bonel. Najwięcej korzeni niekształtnych stwierdzono w odmianie Astar, a najwięcej korzeni drobnych – poniżej 4 cm dał Tytus. Z kolei największy procent (49,9) korzeni dużych 8–12 cm był udziałem odmiany Camaro i niewiele mniejszy – 47,7% – odmiany Bonel.
– Mamy też w ofercie odmianę Braco z Vilmorin zawierającą aż 145,5 mg betaniny na 100 g biomasy – przekazał Wiesław Jakubowski z firmy Hazera. Są w obrocie odmiany mające zaledwie 40 mg.
– Warto wiedzieć, że odmiany cylindryczne przy różnych zaletach mają większą niż okrągłe tendencję do kumulacji azotanów w korzeniach – poinformował Marek Litka z COBORU.

Polecany artykuł
09.09.2019
Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Zapraszamy na konferencję
Marchew z 3 firm
Marchew została wysiana na redlinach 7 maja. Przedsiewnie zastosowano 700 kg/ha Polifoski Start, a pogłównie dwukrotnie po 100 kg saletry amonowej. Ochrona chemiczna ograniczyła się do 2 dawek hericydu Boxer 800 EC, dwóch fungicydów: Amistar 250 SC i Scorpion 325 SC oraz insektycydu Proteus 110 OD. 
Na poletkach było 6 odmian firmy Clause. Maciej Rakocy szczególnie polecał 150-dniową odmianę Muleta w typie flakkee, określając ją numerem 1 do przetwórstwa. Jej zaletą jest bardzo wysoka zawartość karotenoidów, mocne ulistnienie i wierne plonowanie.
– Znana wielu producentom jako pęczkowa – 90-dniowa odmiana Speedo jest wysiewana przez doświadczonych plantatorów w różnych terminach, nawet poplonowo – przekazał Wiesław Jakubowski. Dłuższy o 2–3 cm korzeń tworzy odmiana Subito.
– Nowa odmiana MVC 586 zawiera bardzo dużo karotenoidów, o 5–20% więcej niż inne odmiany – zachwalał nowość Jakubowski.
Dariusz Kacprzak rekomendował uprawę 3 odmian firmy PNOS Ożarów Mazowiecki:120-dniowej odmiany Afalon, wcześniejszej Aneta oraz Klaris.
Najbardziej znane odmiany z firmy Spójnia Nochowo to Fanta, Berło, Flamanka, Finezja, Fatima, Delta, z odmian mieszańcowych firma proponuje odmiany: Alfa, Fama, Anka, Karmen. W SDOO na poletkach znalazły się rody marchwi, które oceniali przedstawiciele firmy.

Odmianowo-agrotechnicznie
W stacji prowadzi się też doświadczenia agrotechniczne zlecane przez firmy. 
– Badaliśmy na przykład dla firmy Yara wpływ krzemu na rośliny – mówi Grażyna Karpowicz-Sędłak – zajmująca się doświadczalnictwem od 24 lat. Krzem zastosowany na rośliny truskawki opóźnia o 3–4 dni ich kwitnienie, zapobiegając przemarznięciu kwiatów, co jest ważne przy opóźnionej u nas wegetacji – tłumaczy. Jest też więcej kwiatów i mniej szarej pleśni.
– Prowadziliśmy też doświadczenia nawozowe z Polimagiem S dla Grupy Azoty – relacjonuje pani Grażyna – kierownik Działu Badawczo-Doświadczalnego. Sprawdzaliśmy znaczenie różnych nawozów fosforowych na produkcję rozsad kapusty, brokułu i pomidora w niskich temperaturach. Pracowaliśmy też na zlecenie firmy Fosfan czy Adob. 
Sprawdzaliśmy wrażliwość 60 odmian cebuli na mączniaka rzekomego bez stosowania ochrony chemicznej. Na zlecenie firmy Hazera porównywaliśmy plonowanie 7 odmian cebuli, dla Spójni Nochowo fasoli szparagowej. W centrum naszego zainteresowania była też podatność odmian na wciornastka – wymienia. To tylko mały wycinek prac prowadzonych przez stację. Czasem (w sprawach spornych) specjaliści muszą też potwierdzać tożsamość odmianową roślin.

Katarzyna Wójcik

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

12°C/14°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody