StoryEditor

O nowoczesnej produkcji ekowarzyw

06.03.2017., 10:58h

 

Firma Bejo 23–24 lutego w Korycinach (woj. podlaskie) zorganizowała spotkanie szkoleniowe „Jak nowocześnie i zyskownie produkować warzywa metodami ekologicznym w Polsce”. 

Spotkanie odbyło się w firmie Dary Natury, która oferuje herbaty, zioła i produkty na bazie surowców naturalnych oraz zbieranych z upraw ekologicznych. Jej właścicielem jest Mirosław Angielczyk. Firmę prowadzi od 26 lat. Obecnie jego obecnie produkty znajdują nabywców nie tylko w kraju, ale również zagranicą. 

– Firma Bejo jest liderem w produkcji nasion warzyw do upraw polowych. Od kilkunastu lat oprócz oferty dla producentów konwencjonalnych rozwija również dział Organic. W ofercie, która obejmuje około 50 gatunków warzyw jest ponad 1000 odmian, w tym 150 dostępnych w jakości ekologicznej. M. Moczulski przedstawił dane świadczące o rosnącym zapotrzebowaniu na żywność ekologiczną. W 2015 r. wartość światowego rynku ekologicznego wzrosła do 80 mld dolarów, a powierzchnia do ponad 43 mln ha. Wartość rynku USA wzrosła o 11,5%, który ma największy udział na świecie. W 2012 r.  w Niemczech – główny konsument w Europie – było 11 tys. ha upraw, co stanowiło 9,3% wszystkich upraw. Najwięcej uprawia się marchwi, cebuli i buraka ćwikłowego (21% spożywanej marchwi jest ekologiczna, 13% pochodzi z rodzimej produkcji). 

Podczas spotkania swoje wykłady mieli: Marek Krzysztoforski z CDR oddz. w Radomiu, dr Beata Studzińska, niezależny doradca oraz Piotr Huszcza z firmy Natural Crop. msz

24. kwiecień 2024 08:39