Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Polska jednym z większych producentów aronii na świecie

Polska jednym z większych producentów aronii na świecie

Po raz pierwszy w Polsce aronię zaczęto produkować w 1978r. Ten średnio smaczny owoc ma w sobie potęgę wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Obecnie dostała miano superowoca, na walorami zdrowotnymi bije na głowę zieloną herbatę, imbir czy czerwone wino.

Produkcja aronii w Polsce

Choć jesteśmy liderem produkcji aronii, to wciąż wielkość produkcji nie jest , aż tak znacząca jak innych owoców. Zgodnie z danymi GUS, aronia znajduje się w kategorii „pozostałe” i w 2020 roku produkowaliśmy jej wraz z borówką, leszczyną i winoroślą 87,8 tys. ton.

Dlaczego aronię można nazwać supreowocem ?

Te niedoceniane i niepozorne owoce, oraz ich przetwory zawierają w sobie duże ilości polifenoli. Które w organizmie człowieka pełnią rolę antyoksydantów, dzięki czemu mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne.

Aronia zawiera także liczne witaminy (C, B2, B6, E, P, PP, K) oraz składniki mineralne (Mo, Mn, Cu, B, I, Co, Zn, Mg, K, Fe, Ca), jak również kwasy organiczne, białka, błonnik, karotenoidy, ksantofile, kwasy tłuszczowe i wiele innych.

Owoce można suszyć, mrozić i przeznaczać na przetwory. Sporządza się z nich dżemy, powidła, galaretki, syropy, wina, nalewki i wspaniałe soki pitne. Suszone owoce aronii można wykorzystywać do produkcji herbat ziołowych w kompozycji z innymi suszami (np. głogiem czy różą), które stosuje się w profilaktyce leczniczej.

Optymalna dawka aronii dla osoby dorosłej łyżka stołowa syropu dziennie. Znawcy tematu podpowiadają, że warto korzystać też z mrożonych oraz liofilizowanych (suszonych w niskiej temperaturze) owoców aronii, gdyż zachowują one większość walorów świeżych owoców i jednocześnie są bardzo praktyczne w użyciu – można je zastosować jako dodatek do wielu dań, wypieków, deserów czy koktajli.

Uprawa aronii

Aronia jest samopylna. Zatem do owocowania nie potrzebuje zapylaczy, czyli obecności innych odmian, choć przy zapyleniu krzyżowym (przez owady) wyraźnie poprawia się jakość owoców i zwiększają się plony. Wtedy na plantacji powinny rosnąć co najmniej dwie odmiany. Rośliny owocują corocznie i dość obficie. Dobrze prowadzona plantacja można użytkować nawet 20 lat. Jednak największy plon uzyskuje się między 7 a 10 rokiem. Na dobrze zadbanych plantacjach, tj. odpowiednio formowanych, ciętych i nawożonych, z hektara zebrać można do 25 ton owoców (średnio 12 ton).

autor Joanna Białek
zdjęcie pixabay

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody