Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 159 zł  Skorzystaj

Potas, żelazo i 85% kwasów humusowych - Jak powstaje Rosahumus?

Potas, żelazo i 85% kwasów humusowych - Jak powstaje Rosahumus?

Firma Agrosimex zaprosiła przedstawicieli polskich mediów do odwiedzenia fabryki Humintech GmbH w Grevenbroich w Niemczech. Głównym celem spotkania było poznanie cyklu produkcyjnego nawozu Rosahumus.

Kilka słów o Agrosimexie

Firma Agrosimex wprowadza na polski rynek innowacyjne rozwiązania z zakresu środków ochrony roślin, nawozów, nasion, nawodnienia, dzięki którym polscy plantatorzy mają szeroki dostęp do nowych technologii. W 2021 r. obchodziła 30-lecie działalności. Aktualnie zatrudnia ok. 280 pracowników. W ciągłej sprzedaży ma ok. 7000 produktów. Można je nabyć w 27 sklepach detalicznych i 8 oddziałach hurtowych. Są 3 zespoły doradcze, które tworzą specjaliści ds. sadownictwa, warzywnictwa i upraw rolnych. Przychody ze sprzedaży dynamicznie rosną – w 2021 r. wyniosły ok. 1159 mln zł. Grono klientów firmy stale się powiększa, a to za sprawą wielu działań. W tym roku firma uruchomiła Projekt Truskawka, którego głównym celem jest pokazanie wpływu rozwiązań proponowanych przez Agrosimex na uzyskanie owoców wysokiej jakości. Doświadczenia prowadzone są w gospodarstwie w okolicy Grójca na plantacji z odmianą Marmolada. W najbliższej przyszłości Agrosimex jako cele strategiczne działalności wskazuje m.in. wzmacnianie pozycji w sektorach upraw rolnych, warzywniczych i ziemniaka, a także rozwój rozwiązań ekologicznych i proekologicznych we wszystkich obszarach swej działalności.


Niezastąpiony Rosahumus

Firma Agrosimex od 2005 r. oferuje polskim ogrodnikom Rosahumus, produkowany przez Humintech.

 – Decyzję o wprowadzeniu tego nawozu podjąłem w momencie rozpoczęcia jego badań rejestracyjnych – powiedział Krzysztof Zachaj, dyrektor działu nawozów. – Został on przebadany i sprawdzony w wielu uprawach. Potwierdzają to wyniki doświadczeń. Kwasy humusowe swoją bioaktywnością przewyższają pięciokrotnie kwasy humusowe z innych źródeł materii organicznej. Wpływają na:

  • żyzność gleb poprzez zwiększenie sorpcji;
  • zawartości tlenu i dużej pojemności wodnej;
  • a dodatkowo poprawiają strukturę gleb i stosunki wodno-powietrzne.
  • Na glebach ciężkich i zlewnych zapewniają lepsze ich przewietrzanie i retencję wody.


Rosahumus
jest nawozem organiczno-mineralnym, zawierającym 85% kwasów humusowych, potas i żelazo. Otrzymuje się go w procesie alkalicznej ekstrakcji leonardytów – kopaliny, będącej formą pośrednią między torfem a węglem brunatnym. Złoża leonardytów powstały w piątym okresie ery paleozoicznej w karbonie z rozkładu resztek roślinnych obumarłych bez dostępu powietrza.


Jak powstaje Rosahumus?

Rosahumus produkowany jest w Niemczech przez firmę Humintech. Zakład produkcyjny o powierzchni 40 tys. m2 położony jest w Grevenbroich pod Düsseldorfem w pobliżu kopalni odkrywkowej Garzweiler. Dawniej eksploatowano tam węgiel (była to największa kopalnia odkrywkowa), obecnie w jednej z warstw znajdują się duże złoża leonardytu.


Nowości wiążące azot atmosferyczny

Podczas konferencji prasowej Krzysztof Zachaj znaczną część swojego wystąpienia poświęcił preparatowi Rhizosum N plus. Służy on do poprawy właściwości gleby w uprawach rolnych, warzywniczych, sadowniczych. Zawiera bakterie Azotobacter salinestris. Mają one wyjątkową zdolność wiązania azotu atmosferycznego N2 , niedostępnego dla roślin i przekształcenia go w amoniak NH3 , który służy im do budowy aminokwasów i białek. Bakterie te zasiedlają ryzosferę oraz liście, co sprawia, że asymilowany azot jest bardzo szybko i łatwo dostępny. Skuteczność produktu opiera się na bardzo szybkim działaniu bakterii od momentu aplikacji. Mają wysoką tolerancję na węglan wapnia i szeroki zakres działania – pH od 5 do 9. Bakterie zawarte w preparacie są aktywne w szerokim zakresie temperatury od 4 do 35ºC. Stymulują rozwój roślin poprzez syntezę hormonów wzrostu. Produkt zapewnia dobre zaopatrzenie roślin w azot, nawet w niekorzystnych warunkach (susza, zimno). Zalecana dawka 25–50 kg/ha aplikowana 1–2 razy w sezonie. Nadaje się do rolnictwa ekologicznego.



Marta Szyperek fot. Szyperek

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 08/2022

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

29°C/33°C