Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Rolnicy słuchali wykładów

Rolnicy słuchali wykładów

W miejscowości Błota koło Dąbrowy Chełmińskiej odbyło się seminarium. Ponad setka producentów z tego rejonu wysłuchała prelekcji m.in. o szkodnikach kapusty i cebuli, uprawie cebuli, dofinansowaniach unijnych, badaniu gleby czy nowościach odmianowych. Spotkanie zorganizowała firma Pinquin Foods Polska Sp. z o.o. z redakcją Warzyw i Owoców Miękkich.

Rejon Dąbrowy Chełmińskiej to zagłębie brokułowo – kalafiorowe, ale również mające tradycje w uprawie cebuli. Na spotkanie w miejscowości Błota przyjechało ponad 100 producentów zajmujących się uprawą wymienionych warzyw.

Spotkanie prowadziła Kierownik Działu Skupu Pinquin Foods Polska Sp. z o.o. w Dąbrowie Chełmińskiej Mirosława Urbanowska. Po krótkim powitaniu, podsumowała kończący się sezon skupowy dla zakładu.

Katarzyna Wójcik redaktor naczelna Warzyw i Owoców Miękkich podsumowała kończący się rok. W jej prezentacji nie zabrakło zdjęć z wyjazdów terenowych. Redaktor naczelna w przedstawiła również lokalnych producentów, którzy mogli odnaleźć się na prezentowanych fotografiach.

Dr Maria Rogowska z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Skierniewicach zwróciła uwagę na podstawowe zagadnienia związane z ochroną roślin przed szkodnikami, zwłaszcza w uprawie roślin kapustnych i cebuli. Rolnicy słuchali wykładu z zaciekawieniem, ponieważ prelegentka przedstawiała fotografie poszczególnych szkodników w różnych fazach rozwojowych. Nie zabrakło również tych pożytecznych stworzeń, m.in. złotooków.

Dr Wojciech Matuszak, główny hodowca w firmie nasiennej "Spójnia Nochowo" omówił uprawę cebuli ze szczególnym uwzględnieniem odmian nadających się do długiego przechowywania. Wskazał słuchaczom, na jakie najważniejsze czynniki produkcyjne powinni zwrócić uwagę, aby uzyskać wysoki i dobrej jakości plon. Wystąpienie opierał na prowadzonych przez firmę doświadczeniach.

Maciej Kania redaktor Warzyw i Owoców Miękkich przedstawił Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Zwrócił uwagę, na najważniejsze dla producentów warzyw działania, z których mogą uzyskać wsparcie dla swoich gospodarstw oraz jakimi kryteriami doboru inwestycji się kierować, aby otrzymać na nią pieniądze.

Tomasz Gajdowicz z Grupy Azoty S.A. na wstępie przedstawił najnowszą ofertę nawozową firmy. Głównym tematem jego wystąpienia było jednak przedstawienie programu „Grunt to Wiedza”, którego obecnie trwa kolejna edycja, a który został stworzony przez grupę Azoty przy współpracy z PKO Bankiem Polskim. Zachęcał rolników posiadających gospodarstwa o powierzchni minimum 50 ha do wzięcia udziału w programie badania pH gleby oraz jej zasobności w składniki odżywcze. Jako praktyk prowadzący również własne gospodarstwo wskazał na duże oszczędności w zakupie nawozów jakie wynikają z przeprowadzonych badań i dobraniu dawek wg otrzymanych wyników.

Ostatni głos na seminarium zabrał Zbigniew Chuchnowski z firmy Syngenta, który przedstawił ofertę odmianową. Znaleźć w niej mogliśmy nowe odmiany brokułów, kalafiorów z przeznaczeniem zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i dla przetwórstwa. W wystąpieniu nie zabrakło również informacji o odmianach cebuli, z różnymi okresami przechowywania po zbiorach.

Dziękujemy wszystkim za udział w seminarium i zapraszamy na kolejne edycje.

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody