Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Róże dla chłodni Run

Róże dla chłodni Run

Spotkanie szkoleniowe przed nowym sezonem odbyli plantatorzy kalafiorów i brokułów dostarczający surowiec do chłodni Run we Włocławku.

Zbigniew Sawicki – dyrektor ds. kontraktacji i zaopatrzenia surowcowego chłodni Run zaplanował kilka spotkań szkoleniowych dla swoich dostawców, dedykowanych producentom określonych gatunków warzyw i owoców. Plantatorzy kalafiorów i brokułów spotkali się 22 lutego.

Przedstawicielki działu surowcowego Magdalena Matuszak i Katarzyna Pokrowska wymieniły cechy dyskwalifikujące przyjęcie surowca – warzywa zgniłe, zapleśniałe, z ciałami obcymi, sfermentowane, o obniżonej jędrności, mocno zanieczyszczone np. piaskiem, o obcym smaku i zapachu. Podobnie jak w innych przetwórniach zwracano uwagę na stan techniczny skrzyniopalet używanych do transportu surowca, który często pozostawia dużo do życzenia.

Ceniony nie tylko na Kujawach doradca Piotr Borczyński przypomniał, uporządkował i uszczegółowił plantatorom najważniejsze problemy uprawy kalafiorów i brokułów. Pokazując negatywne przykłady, podkreślał konieczność przyorywania resztek pożniwnych, niszczenia chwastów, niedopuszczania do ich kwitnienia, kiedy to wabią całe rzesze szkodników. Przypomniał zasady ustawiania pułapek na śmietkę kapuścianą.

Potwierdził też warunki skuteczniego działania Movento 100 SC na mączlika warzywnego. Chociaż środek zwalcza tylko larwy, to jednak samice potraktowane nim składają mniej jaj, a te z kolei są mniej żywotne. Podał też informację, potwierdzoną przez Marka Zielińskiego z firmy Syngenta, o możliwości insektycydowego zaprawienia (przez firmę) nasion środkiem Mundial.

Przedstawiciel Syngenty w zakresie odmian brokułów (mieszańcowych) zachęcał do uprawy 65–70-dniowej odmiany Besty, 80–85-dniowej Batory i nieco późniejszych (85–90 dni) Monrello i Monclano.

Szymon Cieśliński z firmy Bioagris zalecał preparat Xstress, opóźniający dojrzewanie róż. Pozwala on dłużej utrzymać trwałość pozbiorczą róż. Są wówczas dłużej zwarte i zielone. W uprawie brokułów stosuje się 1,5 l/ha, gdy pierwsze róże osiągną średnicę szklanki. 

Piotr Borczyński ostrzegał przed nieprawidłowościami w ochronie chemicznej brokułów. To, że jest wiele w tej kwestii do zrobienia potwierdzał dr Michał Raczkowski z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu. Badania próbek warzyw na pozostałości ś.o.r. wykazywały duży problem z chloropiryfosem – substancją czynną Dursbanu 480 EC, Dursbanu Delta 200 CS, Pyrinexu 480 EC. Nie wolno przekraczać zalecanych dawek i trzeba przestrzegać 21-dniowej karencji.

Katarzyna Wójcik

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

14°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody