StoryEditor

Sezon na polskie pomidory – ponadprzeciętny smak i jakość

04.05.2022., 00:00h

Polskie pomidory szklarniowe możemy już jeść na przełomie marca i kwietnie. Jednak ze względu na ilość światła najsmaczniejsze będą te zbierane od maja do później jesieni. Polskie pomidory od zawsze wyróżniają się jakością i wyjątkowym smakiem.

Sezon na polskie pomidory trwa już od dobrego miesiąca z upraw szklarniowych. Jednak wszyscy czekamy na te zbierane od maja do później jesieni. Ze względu na znacznie większą ilość światła wyróżniają się jakością i wyjątkowym smakiem.

Wartości odżywcze

Co znajdziemy w pomidorach? Wiele cennych składników takich jak potas, wapń, magnez, żelazo. Są bogate w likopen, który jest odpowiedzialny za czerwoną barwę pomidorów. Znacznie ilości witaminy C, witaminy E i B oraz beta-karoteny.
Pomidory to również produkt dietetyczny. Przeciętny pomidor o masie 100 gramów zawiera około 15 kcal, dodatkowo dostarczamy błonnik i niewielkie ilości cukrów.


Polskie pomidory – pamiętajmy o pochodzeniu

Zawsze starajmy się wybierać nasze rodzime produkty. Jest to gwarancja smaku, jakości.

- Przede wszystkim sadzimy dobre smakowo odmiany, które dodatkowo świetnie wyglądają. Polski pomidor jest świeży, zerwany prosto z krzaka, nie traci walorów smakowych przez schładzanie, przez długi transport. Polski pomidor jest blisko klienta. My dzisiaj go zrywamy, a jutro jest na półce
w sklepie-mówi Robert Kociszewski ze Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami.

Polska – czołowy producent pomidorów

Roczne zbiory pomidorów w Polsce to wartość około 1 miliona ton. 75% produkcji pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularny w Polsce jest pomidor malinowy.
Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pomidory są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw.

Statystyki:

  • w 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91% badanych, a tylko co setny (1%) nie jadł ich wcale;
  • ponad połowa badanych (51%) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidory kilka razy w tygodniu, a aż 24% - codziennie lub prawie codziennie.


Źródło: Biuro Prasowe - Moc Polskich Warzyw
Fot: Biuro Prasowe - Moc Polskich Warzyw / envatoelements
24. kwiecień 2024 18:48