Strategia "Od pola do stołu" przyjęta! Drastyczne ograniczenia

Strategia "Od pola do stołu" przyjęta! Drastyczne ograniczenia

Komisja Europejska przyjęła dziś strategię „Od pola do stołu”. Plan zakłada m.in. zmniejszenie stosowania środków ochrony roślin o połowę i nawozów o 20 proc. Poza tym 25 proc. gruntów ma być przeznaczone pod uprawy ekologiczne.

W środę w Brukseli Komisja Europejska przyjęła strategię „Na rzecz bioróżnorodności" oraz strategię "Od pola do stołu". Obydwa plany są realizacją polityki Europejskiego Zielonego Ładu. Określają kierunek transformacji rolnictwa i systemu żywnościowego, w celu zapewnienia lepszej ochrony zdrowia obywateli i środowiska.

Przyjęte założenia strategii „Od pola do stołu” zaskoczyły rolników. Spodziewali się, że Komisja Europejska wprowadzi jednak mniej restrykcyjne cele.

Tymczasem Frans Timmermans, wiceprezydent UE oraz Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności poinformowali na specjalnej konferencji prasowej w Brukseli, że do 2030 roku stosowanie pestycydów ma być zmniejszone o 50 proc., a nawozów o co najmniej 20 proc. Strategia zakłada także zmniejszenie o połowę użycia środków przeciw drobnoustrojom w hodowli. Poza tym 25 proc. gruntów ma zostać przeznaczone pod uprawy ekologiczne.

Więcej na www.topagrar.pl

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Czerwiec2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE