Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Troszcząc się o jakość

Troszcząc się o jakość

Myślenie o nowym sezonie przeradza się w czyn. Dostawcy warzywniczego surowca do Suszarni Warzyw Jaworski licznie zjechali się na seminarium zorganizowane przez przetwórnię, przy współudziale czasopisma „Warzywa i Owoce Miękkie”, firmy Rijk Zwaan, Grupy Producentów Rozsad Krasoń oraz Intermag.

Rijk Zwaan

Przemysław Opioła przedstawił cechy kilku odmian warzyw, rekomendowanych przez firmę Rijk Zwaan do przetwórstwa. Wśród odmian buraka ćwikłowego góruje Monty F1. Wyróżnia się pod względem wysokiej zawartości suchej masy, brixu i betanin. Odbiega też od innych odmian w zakresie pozytywnie niskiej kumulacji azotanów i geosminy. Z pewnością nie każdy spotkał się z tym pojęciem. Otóż geosmina to związek chemiczny o wyraźnym smaku i zapachu ziemi. Jest odpowiedzialna za ziemisty smak buraków i silny zapach ziemi, występujący po opadach deszczu.

Kilkadziesiąt lat liczy już sobie odmiana marchwi Karotan. Jest to odmiana ustalona, więc nie zawsze wysokością plonu dorównuje mieszańcom, ale niezastąpione są inne jej walory. Mianowicie utrzymuje kolor po zasuszeniu. Zawartością suchej masy ustępuje tylko odmianie Warmia F1, równie polecanej przez firmę do suszarni. Obydwie odmiany charakteryzuje też wysoki brix. Warmia F1 przewyższa Karotana pod względem zawartości karotenoidów. Ponadto Warmia wykazuje zdecydowanie niższą od wszystkich pozostałych odmian kumulację azotanów.

Uprawiającym buraki ćwikłowe Przemysław Opioła przypomniał o roli wielokiełkowości kłębków buraka dla obsady roślin na hektarze. Zwrócił uwagę na konieczność sprawdzenia na opakowaniu zdolności kiełkowania nasion i wskaźnika SCF (liczba kiełków z kłębka). Przykładowo, jeśli zdolność kiełkowania wynosi 90%, a SCF 1,25, oznacza to, że ze 100 nasion wykiełkowałoby 90, ale wynik trzeba pomnożyć przez 1,25 (kiełków z jednego kłębka). W rezultacie ze 100 nasion uzyskamy około 112 roślin. W innym przypadku – przy zdolności kiełkowania 86% i SCF 2,0 ze 100 nasion uzyskamy 172 rośliny.

„Wychodzi szydło z worka”

Polecany artykuł
15.02.2017
Tradycyjna uprawa pomidorów wsparta nowoczesnymi rozwiązaniami

Wystąpienie Norberta Zelika – koordynatora suszarni ds. kontraktacji i skupu pokazało starania firmy o właściwą ochronę surowca w celu uniknięcia przekroczeń pozostałości ś.o.r. ponad dopuszczone ilości. Zadanie jest tym bardziej trudne, że duża część suszu trafia na rynek amerykański, różniący się wymaganiami od europejskiego.

Plantatorzy otrzymali więc zalecenia ochrony poszczególnych gatunków. A oto kilka szczegółów. Zmniejszono dawkę stosowanego po siewie marchwi Afalonu Dyspersyjnego 450 SC do maksymalnie 1 l/ha. Suszarnia akceptuje ewentualne pozostałości herbicydu Select Super 120 EC we wszystkich kontraktowanych gatunkach warzyw. Z kolei niedozwolone jest stosowanie herbicydów zawierających prosulfokarb – Arcade 880 EC czy Boxer 800 EC.

Od lipca ubiegłego roku w uprawie marchwi można stosować insektycyd Decis Mega 50 EW. Zabronione w marchwi jest stosowanie chloropiryfosu, występującego w środkach Nurelle D 550 EC, Dursban 480 EC i Pyrinex 480 EC. Prelegent zaznaczył, że w 60% próbek marchwi stwierdzono tebukonazol, który jest substancją czynną dopuszczonego u nas środka Nativo 75 WG. Jednak w USA tebukonazol jest niedozwolony. 

Zgodnie z wymaganiami rynku amerykańskiego, plantatorzy nie mogą też stosować linuronu w uprawie pora. Według polskiego programu ochrony pora nie można stosować insektycydu Karate Zeon 050 CS.

Norbert Zelik cytował wiele przykładów wykrycia w surowcu substancji czynnych, których pojawienie się w warzywach jest zupełnie nieuprawnione. Każdy taki przypadek był dogłębnie analizowany i dyskutowany z plantatorem.

Badania Instytutu Ochrony Roślin

Wyniki przedstawił prof. Bogusław Gnusowski. Przypomniał skrót NPD, oznaczający najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w żywności. W minionym roku inspektorzy PIORiN pobrali 1522 próby materiału roślinnego do badań. Próby warzyw stanowiły 46%, a owoców około 34%. Pozostałości ś.o.r. wykryto w 62,5% próbek, z czego 1,4% przekroczyło NDP. Największy odsetek próbek z pozostałościami zanotowano w cebuli ze szczypiorem, selerze, koprze i marchwi. Najwięcej pozostałości środków niedozwolonych stwierdzono w kminku, jarmużu, koprze, marchwi i kapuście pekińskiej. Porównując wyniki z ostatnich kilku lat najwięcej zarejestrowano próbek z substancjami niedozwolonymi w 2015 r. Profesor wskazał możliwość zgłoszenia wniosku o wydanie zezwolenia na zastosowania małoobszarowe ś.o.r.

Przyczyną wzmożonych kontroli jest m.in. wynik europejskiego przeglądu substancji czynnych. Przed rokiem 1993 w UE było dostępnych około 1000 substancji czynnych, z czego tylko 250 przeszło ocenę pozytywnie. W tym roku w obrocie handlowym w UE znajduje się 488 substancji czynnych, a w Polsce tylko 280.

Bactim z firmy Intermag

Marcin Oleszczak przedstawił wyniki badań biopreparatów z serii Bactim. Trzeba wiedzieć, że w bezpośrednim sąsiedztwie korzeni roślin powinny występować organizmy pożyteczne (bakterie rizosferowe, grzyby saprofityczne, grzyby mikoryzowe, promieniowce i rizobia), sprzyjające optymalnemu rozwojowi roślin, również w zakresie zdrowotności. Gwarancją występowania jest ich dostarczenie poprzez preparaty z serii Bactim. Zaczyna się od zastosowania Bactim Starter, by przejść do Bactim Ruter, Bactim Vigor i Bactim Fertimax oraz Bactim Receptor. Pierwszy stosuje się do zaprawiania na sucho lub mokro nasion warzyw (50 g preparatu/porcję nasion/1 ha) wysiewanych wprost do gruntu. Bactim Ruter służy do podlewania rozsady pora i selera po wschodach lub po pikowaniu (5 g/1000 roślin). Z kolei rozsadę warzyw kapustnych zaleca się dwukrotnie potraktować preparatem Bactim Fertimax (5 dni po siewie i przed wysadzeniem w pole po 1 g/1 tacę). Warto też opryskać glebę przed siewem lub sadzeniem oraz zastosować pogłównie (podlewanie, fertygacja, opryskiwanie) – dawką 1–2 kg/ha. Bactim Receptor poleca się na polach marchwi, pietruszki, selera i czosnku, szczególnie narażonych na nicienie (4 aplikacje, jednorazowo 1–2 kg/ha). Roślinom zagrażają: szpileczniki, krępaki, długacze, korzeniaki oraz guzaki i mątwiki.

Prelegent zwrócił też uwagę na warunki stosowania preparatów, od których zależy skuteczność działania. Po pierwsze, wprowadzać je jak najwcześniej. Nie należy ich mieszać ze środkami zawierającymi miedź lub chlor. Nie stosować środka Huwa-San. Po aplikacji podlać pole lub robić to przed deszczem. Przez kilka dni przed i po aplikacji nie stosować fungicydów.

 kw

Zobacz więcej zdjęć ze spotkania w naszej galerii

http://www.warzywaiowoce.pl/zdjecia_rolnicze/zdjecia-sad/seminarium-suszarni-warzyw-jaworski/

 

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 09/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

12°C/14°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody