StoryEditor

Uprawa ziół w Polsce – rośnie zainteresowanie

10.06.2022., 00:00h

Uprawa ziół jest opłacalna, ale wymaga ogromnych pokładów cierpliwości i zaangażowania.

W Polsce co roku zbiera się około 30 tysięcy ton gotowego produktu, który w większości pochodzi z upraw, ale również sięga się po dziko rosnące rośliny. Zyskuje na tym polska kuchnia, która jest urozmaicona. Gospodynie często sięgają po zioła, czy to świeże, czy suszone.

- Chcemy od zapomnienia ocalić te dawne przepisy, ten smak dzieciństwa, żeby to było zapamiętane – przyznaje Joanna Sosińska z KGW Jagna w Tłuchowie.

Mniszek lekarski

W maju najbardziej popularny był mlecz, czyli mniszek lekarski. Kwiaty mniszka są cennym surowcem, z którego można robić syrop. Dzięki coraz większej popularności zielarstwa rośnie liczna gospodarstw zajmujących się profesjonalną uprawą ziół.

Uprawa ziół do najprostszych nie należy. Ważne są zasady i ich trzeba się trzymać:

  • ziemia musi być odchwaszczona;
  • pH najlepiej blisko obojętnego.

Zacząć uprawę najlepiej od mniejszej powierzchni, zapewnić sobie stałego odbiorcę i z czasem rozpoznać rynek.

W Polsce uprawianych jest 70 odmian ziół, na powierzchni około kilkudziesięciu tysięcy hektarów.

tvpinfobydgoszcz.tvp.pl
fot: envatoelements

18. kwiecień 2024 21:27