W warzywach z Turcji znaleziono pozostałości niebezpiecznych pestycydów

W warzywach z Turcji znaleziono pozostałości niebezpiecznych pestycydów

Według nowego badania Greenpeace w Turcji stosuje się coraz więcej pestycydów, z których wiele jest nielegalnych. Jednak skażone produkty wciąż trafiają na europejskie stoły.

Badacze, którzy opracowali raport, badali 30 różnych rodzajów pomidorów, zielonej papryki i ogórków, biorąc po 10 prób każdego warzywa z supermarketów i straganów w sierpniu, wrześniu i listopadzie 2019 r. Naukowcy badali warzywa, szukając śladów pestycydów w celu ustalenia ich wpływu na konsumentów, uprawy i środowisko.
Według raportu Greenpeace w warzywach zebranych w sierpniu znaleziono około 56 różnych pestycydów. Liczba pestycydów znalezionych w warzywach zebranych poza sezonem była nadal znacznie zawyżona. Warzywa zebrane w październiku zawierały ślady 96 różnych pestycydów, a zebrane w listopadzie - 139. Raport powstał również na podstawie informacji zebranych przez organizacje takie jak WHO, IARC, FAO, EPA, PAN.
Badanie Greenpeace wykazało, że 15,6% badanych warzyw zawierało także nielegalne substancje czynne, takie jak Carbendazim, które Unia Europejska zakazała w 2015 roku. Turcja zakazała stosowania Carbendazimu w 2018 roku. Udowodniono naukowo, że pestycyd wpływa negatywnie na płodność, hormony ludzkie i układ nerwowy. Może także wywoływać nowotwory wątroby, a także stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia nienarodzonych dzieci.
Tureckie Ministerstwo Rolnictwa nie skomentowało jeszcze raportu Greenpeace. Jest jednak całkiem możliwe, że problem nie ogranicza się do Turcji. Turecki naukowiec od żywienia Bulent Sik był jednym z autorów raportu. Sik wyjaśnia: „Nie mamy pojęcia, czy warzywa ze zbiorów, które zbadaliśmy, pozostały w Turcji, czy też zostały wywiezione do innych krajów. Można to ustalić tylko wtedy, gdy te kraje również zbadają warzywa”. Turcja eksportuje około 10% zbiorów, przy czym 90% pozostaje w kraju, mówi Sik.
Według danych śródziemnomorskiego stowarzyszenia eksporterów (AKIB) Turcja wyeksportowała w sumie 532 000 ton pomidorów, 112600 ton papryki i 55 100 ton ogórków. W sumie wyeksportowała około 4 miliony ton owoców i warzyw w 2019 r.

oprac. mw na podst. www.dw.com

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Wrzesień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

15°C/24°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody