Wybierz groch

Wybierz groch

Groch łuskowy to odmiana botaniczna grochu siewnego. Strąki mają wewnętrzną wyściółkę pergaminową i po dojrzeniu pękają. Do spożycia przeznacza się wyłącznie suche i zielone nasiona (w przeciwieństwie do grochu cukrowego, gdzie można spożyć całe strąki wraz z nasionami).

Nasiona mogą być gładkie lub pomarszczone, zależnie od odmiany. Jest to cecha związana z intensywnością przemiany cukrów prostych w skrobię. Nasiona pomarszczone mają przewagę cukrów, są słodsze, smaczniejsze i wolniej przejrzewają w porównaniu z odmianami o nasionach gładkich. Od niedawna niektóre firmy nasienne, np. Seminis mają w ofercie odmiany z cechą podwójnie marszczonych nasion, tzn. ekstrasłodkie. Spowolniona jest w nich przemiana cukrów w skrobię, co przekłada się na słodszy smak i najwyższą jakość finalnego produktu. Są lepszym surowcem do mrożenia. 

STOPIEŃ DOJRZAŁOŚCI 

Dla przetwórstwa ważne są takie cechy nasion, jak twardość, jędrność. Określa się ją tenderometrem w jednostkach JT. Do mrożenia najlepsze są zielone nasiona o twardości 95–135, a na konserwy 135–180 JT. Wskaźnikiem dojrzałości technologicznej zielonych nasion może być zawartość suchej masy 19–22% oraz stosunek cukrów do skrobi, który powinien wynosić 2 : 1. Laboratoryjne oznaczenie zawartości części stałych nierozpuszczalnych w alkoholu AIS (alcohol insoluble solids) jest obiektywnym wskaźnikiem dojrzałości. W praktyce odpowiednia faza dojrzałości grochu jest trudna do uchwycenia i wymaga dużego doświadczenia.

Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika WIOM Warzywa i owoce miękkie. Sprawdź nasza ofertę!



Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 06/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

18°C/26°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody