Wyzwania i perspektywy nowoczesnego nawożenia roślin uprawnych

Wyzwania i perspektywy nowoczesnego nawożenia roślin uprawnych

Tytuł taki miała konferencja zorganizowana przez firmę K+S Polska podczas wyjazdu prasowego do Getyngi.

Wyjazd prasowy odbył się w dniach 13-14 grudnia 2016 roku. Pierwszy dzień obejmował wizytę na Uniwersytecie Georga Augusta w Getyndze, na którym w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego z firmą K+S Kali GmbH funkcjonuje Institute of Applied Plant Nutrition (IAPN). Celem wspólnego przedsięwzięcia jest prowadzenie badań w zakresie nawożenia i odżywiania roślin. Uniwersytet zapewnia wykwalifikowaną kadrę i kompleksowe zaplecze naukowo-badawcze (udostępnia lokale i ponosi koszty administracyjne), natomiast spółka udostępnia opinie i dane bezpośrednio z rynku rolniczego i ogrodniczego w Europie oraz finansuje prowadzone projekty. Dzięki temu badania prowadzone są w oparciu o aktualne, konkretne potrzeby branży, a efekty prac badawczych mogą być wykorzystywane przez firmę do tworzenia produktów.

Dr. Bálint Jákli – przedstawił wykład na temat: „Badania rolnicze w zmieniającym się świecie: Wyzwania i perspektywy dla nowoczesnego odżywiania roślin”. Omówił w nim wyniki prowadzonych głównych badań nad rolą składników odżywczych, takich jak potas i magnez w zakresie zwiększania tolerancji na suszę i efektywnego wykorzystania wody. Oraz dodatkowych o innowacyjnych systemach zmianowania, które są badane pod względem efektywnego wykorzystania energii, składników pokarmowych czy wody.

Prof. dr. Andreas Gransee – przedstawił wykład na temat: „Zarządzenie bilansem składników pokarmowych – wyzwaniem dla zrównoważonego rolnictwa”. Zdaniem wykładowcy w rolnictwie należy położyć szczególny nacisk na magnez oraz siarkę, które bardzo często stosowane sa w ilościach niepokrywających zapotrzebowania. Magnez pełni kluczową rolę w procesie fotosyntezy, rozwoju korzeni (tym samym zwiększa pobranie składników pokarmowych), kształtowania plonu oraz zwiększania odporności na suszę. Magnez jest składnikiem podatnym na wymywanie, dlatego stosowanie magnezu w wielu przypadkach jest rekomendowane. Siarka jest kluczowym elementem aktywacji wielu enzymów biorących czyny udział w metabolizmie rośliny, jest szczególnie ważna w syntezie białka, zatem zwiększa również efektywność azotu.

Ostatni głos zabrał Dominik Młodecki Dyrektor Zarządzający/Członek Zarządu K+S Polska, który przedstawił założenia kampanii „ESTA®Kieserit – jedyny niezastąpiony”. Kampania ma na celu podkreślenie roli magnezu i siarki jako bazowych składników niezbędnych w każdym gospodarstwie, które stawia na produkcję wysokiej jakości plonów. Składnikiem nawozu jest naturalny minerał kizeryt – jedyny i niezastąpiony oryginalny siarczan magnezu, gwarantujący pełną rozpuszczalność i przyswajalność dla roślin zawartych w nim składników. Unikalne połączenie magnezu i siarki w nawozie wpływa na wzrost odporności roślin narażonych na czynniki stresowe i zmienne warunki klimatyczne. Opatentowana przez K+S Kali GmbH przyjazna dla środowiska metoda ESTA® tzw. „metoda separacji elektrostatycznej” gwarantuje, że ESTA® Kieserit to wyjątkowy nawóz do roślin uprawnych.

Polecany artykuł
16.12.2016
Kłecki Dzień Ogórka. Odmiany, ochrona, nawożenie i zbiór ogórka

Drugi dzień to wizyta w fabryce K+S Kali GmbH w Neuhof-Ellers, która zajmuje się produkcją nawozów specjalistycznych dla rolnictwa i ogrodnictw. Jej głównym produktem jest Korn-Kali. W kopalni pod fabryką wydobywa się rocznie z południowej części złóż Werra-Fulda około czterech milionów to surowca zawierającego sole magnezu, potasu i siarki. Wydobywany materiał charakteryzuje się ponad 30 procentową zawartością składników mineralnych. Z wydobywanych surowych soli wydzielany jest chlorek magnezu, potasu, siarczan magnezu (kizeryt) oraz sól potasowa, z których następnie wytwarza się około 1,4 milionów ton nawozów rocznie.

Komentarze

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

Sierpień2020

KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

15°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody